Baleset

Milliárdos exdiplomata csapódott a földnek Besenyei Péter korábbi repülőjével

Bulvár

36 évesen meghalt Azahriah menedzsere

Bűnügy

3-as terrorfokozat van érvényben Magyarország területén

Megbírságolták a hentest, aki aranyáron adta a csirkét a Lehel téri piacon

Eljárás indult a „koronavírus elleni autófertőtlenítést” kínáló mosóval szemben is.

Megbírságolták a hentest, aki aranyáron adta a csirkét a Lehel téri piacon
Fotó: Facebook/Nagy Mónika

300 ezres büntetést szabott ki a fővárosi kormányhivatal arra a kereskedőre, aki március közepén 2798 forintért kínálta a csirkemell kilóját Budapesten, a Lehel téri piacon.

A méregdrága csirkehúsról a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet kellős közepén, március 17-én kerültek fel fotók a Facebookra, hatalmas közfelháborodást kiváltva – ennek nyomán indult vizsgálat.

A fogyasztóvédelmi hatóság munkatársai már másnap helyszíni ellenőrzést végeztek a Lehel és Fővám téri piacokon. A vizsgálat tapasztalatai szerint „a csirkehús-árak kirívóak voltak”, más üzletekben hasonló mértékű árakra nem akadt példa. A vállalkozóval szemben fogyasztóvédelmi hatósági eljárás indult, 300 ezer forintos bírságot kapott.

Akik üzletet csinálnának a vírusból

A fogyasztóvédelem már február végétől kiemelten vizsgálja, hogy a kereskedők nem használják-e ki a magasabb kereslet adta lehetőséget, nem élnek-e vissza a vásárlók járvány-okozta aggodalmaival. A szakemberek figyelik a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot és a megtévesztő tájékoztatást is, és ahol szükséges, fellépnek a jogsértő vállalkozói magatartással szemben. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlése szerint a hatóság április elejéig több mint 700 üzletet vizsgált, 70 bolt esetében indít eljárást árfeltüntetési jogsértések miatt.

Szintén sokak figyelmét keltette fel az az általunk is bemutatott hirdetés, mellyel egy cég csaknem 15 ezer forintos áron hirdetett „koronavírus elleni autófertőtlenítést”.

Ebben az esetben a megtévesztés miatt indult hatósági eljárás: kötelezték az autómosót, hogy a jövőben reklámhordózóin, kereskedelmi kommunikációjában csak hitelt érdemlő dokumentumokkal alátámasztható állításokat közöljön.