Súlyos testi sértés és garázdaság miatt is vádat emeltek Varju László ellen

Vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség Varju László DK-s országgyűlési képviselő ellen választás rendje elleni bűntett, súlyos testi sértés bűntette és garázdaság vétsége miatt.

A csütörtöki közlemény felidézi, Varju László mentelmi jogát a legfőbb ügyész indítványára az Országgyűlés 2019. november 4-én függesztette fel, az ügyészség ezután gyanúsítottként hallgatta ki az ellenzéki képviselőt, aki tagadta a terhére rótt bűncselekmények elkövetését.

Az ügyészség szerint a választás rendje elleni cselekmény lényege, hogy Varju László 2018 februárjában, az országgyűlési választás előtt, az egyik budapesti egyéni választókerület jelöltjeként egy független jelöltnek – saját nyerési esélyei növelése érdekében – anyagi juttatást ígért, ha visszalép a javára. A „passzív választójoga gyakorlásának befolyásolására” irányuló ajánlatot a férfi visszautasította.

A másik ügy előzménye, hogy 2018 decemberében több országgyűlési képviselő bement az MTVA székházába, ahol követelést akartak a propagandatévé adásában beolvastatni. A biztonsági osztályvezető közölte, hogy a zárt, védett területekre nem lehet belépni, azonban a képviselők továbbra is az élő műsor helyszínére való beengedésüket követelték.

Az ügyészség szerint a garázdaságot azzal valósította meg Varju László, hogy a stúdióba bejutás érdekében nekirontott a biztonsági szolgálat sorfalának, és

dulakodás közben megszorította az egyik biztonsági őr vádliját.

A testi sértést pedig azzal, hogy a székház első emeletén be akart menni arra a folyosóra, ahonnan a vezérlő helyiségek és a hírszerkesztőség ajtói nyílnak, és többszöri felszólításra sem távozott. Erőszakos ellenállása miatt végül testi kényszert alkalmaztak vele szemben, amelynek továbbra is ellenszegült. A földre feküdt, elkapta egy biztonsági őr lábát, majd azt kihúzta, melynek következtében a férfi a földre esett és nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett.

Kapcsolódó hírek