Belföld

Pánik a Fideszben: hamarosan újabb Békemenetet hirdethetnek, az is megvan, mikorra

Bűnügy

Négy lány félholtra vert egy 10 éves fiút Kemecsén, az iskolaudvaron szerdán

Baleset

Súlyos vonatbaleset Adácsnál, a mozdonyvezető beszorult a fülkébe, mentőhelikoptert is riasztottak

Orbán kioktatta az ET-főtitkárt: ha nem tud segíteni, legalább ne akadályozzon

Válaszlevélben reagált Orbán Viktor miniszterelnök az Európa Tanács főtitkárának bírálataira, melyeket Marija Pejcinovic Buric a koronavírus-veszélyhelyzettel kapcsolatos magyarországi jogalkotási folyamat kapcsán írt keddi levelében fogalmazott meg.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke csütörtök reggel tájékoztatása szerint a magyar miniszterelnök fölkérte a főtitkárt, hogy legyen szíves tanulmányozni az Országgyűlés előtt lévő törvényjavaslat pontos szövegét, valamint vizsgálja meg más államok hasonló jogi gyakorlatát is – mondta a sajtófőnök.

„Ha Ön nem képes segíteni nekünk a jelenlegi válsághelyzetben, kérem, legalább tartózkodjon a védelmi erőfeszítéseink akadályozásától”

– zárta a levelét Orbán, alaposan félreértve a kritikát, ugyanis nem a „védelmi erőfeszítéseket” szeretné akadályozni a főtitkár, hanem hogy a magyar kormány a demokrácia maradékát is zárójelbe tegye a járvány leple alatt.

Kritizálni merte Orbán teljhatalmi törekvéseit

Buric korábban azt írta, nagy figyelmet fordít a rendkívüli helyzet magyarországi alakulására. Kiemelte, egy pontosan meg nem határozott és ellenőrzések nélküli vészhelyzet nem garantálja a demokrácia alapelveinek tiszteletben tartását, és azt, hogy az alapvető emberi jogokat korlátozó sürgősségi intézkedések szigorúan arányosak legyenek a leküzdeni kívánt fenyegetéssel.

Buric leszögezte, a koronavírus-járvány megfékezése iránti elkötelezettség jegyében hozott tagállami intézkedéseknek tiszteletben kell tartaniuk az Európa Tanács alapvető értékeit: a demokráciát, a jogállamiságot és az emberi jogokat.

Kapcsolódó friss hírek

Írd te a Röviden híreit!

Szerkesztő-újságírót keresünk, jelentkezz!