Baleset

Súlyos baleset történt az M2-es autóúton

Baleset

Halálos tragédia Budapesten

Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Karácsony: bezárnak a fővárosi fenntartású mozik, színházak, múzeumok és könyvtárak

Karácsony Gergely főpolgármester beszél, mellette Tüttő Kata (b) és Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettesek a koronavírussal kapcsolatos fővárosi intézkedésekről tartott sajtótájékoztatón a Főpolgármesteri Hivatal udvarán 2020. március 12-én.
Karácsony Gergely főpolgármester beszél, mellette Tüttő Kata (b) és Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettesek a koronavírussal kapcsolatos fővárosi intézkedésekről tartott sajtótájékoztatón a Főpolgármesteri Hivatal udvarán 2020. március 12-én. Fotó: MTI/Mónus Márton

Bezárnak a főváros fenntartású mozik, színházak, múzeumok és könyvtárak – jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester csütörtökön Budapesten, a koronavírussal kapcsolatos fővárosi intézkedésekről szóló sajtótájékoztatón.

Csütörtöktől felfüggesztik az előadásokat minden fővárosi fenntartású moziban és színházban, továbbá szüneteltetik a szolgáltatásokat a múzeumokban és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár minden fiókintézményében – közölte a főpolgármester. Mint mondta, bármennyire is súlyosan érinti a döntés a fővárosi intézményhálózatot, meg kell tenni ezt a lépést, hogy a járványveszélyt a lehető legnagyobb mértékben csökkenteni tudják.

Változások a közösségi közlekedésben

Karácsony Gergely kiemelte, a közösségi közlekedésben is megtesznek mindent, hogy a koronavírus-járvány miatt felmerülő kockázatokat csökkentsék. Ennek érdekében péntektől megszüntetik a jegyárusítást a járműveken, tehát a munkavállalók védelme érdekében nem lehet majd a járművezetőktől jegyet venni – közölte.

Megjegyezte, szerdán döntöttek arról, hogy átmenetileg felfüggesztik az érintett tömegközlekedési járatokon az elsőajtós felszállást, így elkerülve az esetleges tumultust, az utasok minden ajtón felszállhatnak.

Karácsony Gergely közölte: a főváros a kormánynak és a budapesti munkaadóknak azt javasolja, vizsgálják meg annak a lehetőségét, hogy egy központi intézkedés révén rugalmasabb munkakezdést alakítsanak ki, azaz ne a csúcsidőben kelljen a legtöbb embernek a tömegközlekedést használnia, így csökkentve a közösségi közlekedésben a kockázatokat. A főpolgármester a munkaadókat arra kérte, hogy a lehető legtöbb munkavállalójuknak biztosítsák az otthonról való dolgozás lehetőségét.

Akadozik az információáramlás

Elmondta azt is, a kormánytól szeretnének kérni egy pandémiás protokolltervet a közösségi közlekedésre vonatkozóan. A fővárosi önkormányzat együttműködik a központi kormányzattal, amelynek döntéseit követően határozzák meg a fővárosi lépéseket – mondta, hozzátéve: ugyanakkor

„nagyon sokszor” úgy érzik, hogy nincsenek a megfelelő információk birtokában.

„Nem szeretnénk innen tanácsokat osztogatni a kormányzatnak, de úgy érezzük, hogy az elmúlt időszakban meghozott döntések valószínűleg nem fogják kiállni az idő próbáját, és újabb bátor döntésekre lesz szükség” – fogalmazott Karácsony Gergely.

Kapcsolódó friss hírek

Most jött! Kiürítettek egy budapesti iskolát, 10 mentőautó riasztottak a helyszínre

Rablógyilkosság Zalában, két ember ellen emeltek vádat

Benyújtotta a PedoFidesz az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

Kiadták a riasztást: szerdán 6 megyét ér el a durva zivatar

Leitatott, bedrogozott egy kiskorút egy férfi, hogy abuzálja, egy másikkal egy gyermekotthonban „végzett szexuális cselekményt”

Sokkoló drágulás: ennyivel fizethetünk többet idén a Balatonnál