Megvizsgálták a 70 éves koronavírusos férfi fiát, hazaküldték, most azt állítják, ő fertőzte meg az apját

Papp Károly, a Belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója és Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ülése után a Belügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatón 2020. február 24-én.
Papp Károly, a Belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója és Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ülése után a Belügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatón 2020. február 24-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Koronavírus-gyanúval kivizsgálták, majd hazaküldték azt a férfit, aki a hétvégi hivatalos tájékoztatás szerint megfertőzhette idős édesapját, a koronavírussal diagnosztizált ötödik beteget – írja az Index.

A lapot a 70 éves férfi fia kereste meg. Elmondta, február közepén több napot töltött Franciaországban, más európai országokban is járt, de a hivatalos tájékoztatás ellenére Olaszországban nem volt. Hazaérkezése után belázasodott, fájt a feje, nem volt étvágya. Felkereste a háziorvosát, aki kesztyűben, maszkban fogadta, majd koronavírus-gyanúval beutalta a Szent László Kórházba.

A férfi be is ment, több vizsgálatot is végeztek rajta, vért vettek tőle, megröntgenezték a tüdejét, megállapították, hogy valami vírust kaphatott el,

majd hazaküldték, miután közölték vele, vélhetően nem koronavírusról van szó. A férfi megjegyezte,

szerinte nem is biztos, hogy végeztek rajta koronavírus-tesztet.

Apját aztán február 24-én műtötték meg daganatos betegség miatt. Az idős férfinak már akkor láza volt, de pár nappal a műtét után hazaengedték, majd jelentkeznie kellett a Szent László Kórházban, de nem koronavírus-gyanú miatt, hanem mert már tavaly óta ott kezelik krónikus betegségét – olvasható az Index cikkében.

Be is vitték, a hétvégi ügyeletes orvos a vizsgálat után azt mondta, március 2-án jöjjenek vissza. Visszamentek, ekkor már az idős férfi nagyon köhögött, ismét megvizsgálták, majd azt mondták, március 5-én jöjjön vissza. A megadott időben ezután újra elmentek a kórházba, a 70 éves férfi ekkor már közel két hete lázas volt, erősen köhögött, tüdőembólia gyanújával az intenzívre került.

fia elmondta, korábban koronavírus-gyanúval vizsgálták, de elengedték. Az orvos ettől teljesen ledöbbent, vélhetően ezután végezték el az apján a tesztet.

Az Index cikke szerint két nap múlva szóltak az idős férfi feleségének, hogy férje koronavírusos, és menjen be a kórházba, amint tud. Mire azonban a mentő kiért, az idős nő tömegközlekedéssel elindult a kórházba (azóta kiderült, ő is megfertőződött).

Ekkor szóltak a hatóságok az Index olvasójának is, aki jelenleg Svédorszában van, ott jelezte egy kórháznak, hogy apját koronavírussal diagnosztizálták, mire a svédek azt mondták, mivel ő már tünetmentes, nem végzik el a tesztet. Felhívta az ÁNTSZ is: ott, mikor megtudták, hogy külföldön van a férfi, azt mondták, megpróbálják elérni, hogy mégis teszteljék kint koronavírusra.

Az Index az Operatív Törzs vasárnapi sajtótájékoztatóján próbálta tisztázni a részleteket, hogy valóban hazaküldték-e a Szent László Kórházból az idős férfi fiát. Müller Cecília országos tisztifőorvos nem tudott pontos részleteket mondani, de hangsúlyozta, hogy ha ott járt, és volt tünete, akkor „annak megfelelően kezelték”. A lap kereste a Nemzeti Népegészségügyi Központot is, de egyelőre nem kaptak választ.

Kapcsolódó hírek