Baleset

Patkány rágott meg egy alvó kisbabát Ócsán

Baleset

Agyonlőtte magát egy középiskolás Nagyatádon

Baleset

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr és utasai elmenekültek

Eltemették Csukás Istvánt

Az életének 84. évében elhunyt Csukás István író, a nemzet művészének temetése a Farkasréti Temetőben 2020. március 7-én.
Az életének 84. évében elhunyt Csukás István író, a nemzet művészének temetése a Farkasréti Temetőben 2020. március 7-én. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Rokonai, barátai, pályatársai és tisztelői vettek végső búcsút az életének 84. évében elhunyt Csukás István írótól, a nemzet művészétől szombaton Budapesten, a Farkasréti temetőben.

A 10 órakor kezdődött szertartás szűk körben zajlott. A búcsúztatón részt vett többek között Varga Mihály pénzügyminiszter, Karácsony Gergely főpolgármester, Mága Zoltán hegedűművész, Bodrogi Gyula színművész, valamint Orbán Viktor felesége, Lévai Anikó is.

Karácsony Gergely főpolgármester az életének 84. évében elhunyt Csukás István író, a nemzet művésze temetésén a Farkasréti Temetőben 2020. március 7-én.

Karácsony Gergely főpolgármester az életének 84. évében elhunyt Csukás István író, a nemzet művésze temetésén a Farkasréti Temetőben 2020. március 7-én.Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az író lelke mindig tükröződik a műben, s Csukás István írásaiból valami bölcs naivitás dereng fel. Figurái nem hajlanak a romlásra, romlottságra, sokkal inkább a megjavulásra, a tévedések jóvátételére, a csorbák kiküszöbölésére. Műveiben sosem láthattunk bántást, annál több gyermeki rácsodálkozást a világra – mondta Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára búcsúztató beszédében. Hozzátette:

az alkotó mesésen gazdag világában a figurák nem ijesztik meg a gyerekeket, a sárkány egyfejű, a kutya nem harap, a macska nem karmol, a giliszta nem taszító féreg. Csukás István remek költő volt, aki a gyermeki látásmódot és a rácsodálkozás képességét bölcsességgel, melegséggel és zsenialitással rendezte el történeteiben.

Csukás István február 24-én hunyt el. Generációk nőttek fel olyan legendás meséin, mint a Pom-pom meséi; a Süsü, sárkány; a Mirr-murr; a Nagy Ho-ho-ho-horgász, a Keménykalap és krumpliorr, a Nyár a szigeten és A legkisebb ugrifüles. Emellett hang- és tévéjátékok, filmek, színdarabok fűződnek a nevéhez és verseket is írt.