Meghalt Csukás István

Életének 84. évében meghalt Csukás István Kossuth-díjas költő, író, a nemzet művésze 2020. február 24-én.
Életének 84. évében meghalt Csukás István Kossuth-díjas költő, író, a nemzet művésze 2020. február 24-én. Fotó: MTI/Mohai Balázs

83 éves korában elhunyt Csukás István, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas költő, író – tudatta Facebook-oldalán az Újszínház hétfő délelőtt.

„Csukás István nevére mindenkinek felcsillant a szeme, legyen az gyermek vagy felnőtt: egyformán magával ragadott mindenkit a varázslatos mesevilág, amelyet ő szőtt körénk. Nehéz felfogni, hogy nincs már közöttünk. Magára hagyta mesefiguráit, akik történetein számos generáció nőtt fel”

– áll a posztban. Az Újszínház emlékeztet, Csukás Istvánnak köszönhetjük a Süsü, a sárkányt, a Mirr-Murr, a kandúrt, a Pom Pom meséit és a Nagy Ho-Ho-Ho-horgászt is.

„Szerencsések vagyunk, akik ismerhettük, dolgozhattunk vele itt az Újszínházban. Csukás István mindig mosolygott, mindenkihez volt egy kedves szava és sohasem fogyott ki az ő semmihez sem fogható történeteiből” – írták, megjegyezve, a teljes társulat fájdalommal búcsúzik az írótól.

Csukás Istvánt hétfőn érte a halál. A Kossuth-díjas alkotó 1936. április 2-án született Kisújszálláson, 1957 óta élt írásaiból.

Kapcsolódó hírek