Bűnügy

3-as terrorfokozat van érvényben Magyarország területén

Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Tovább emelkedik a parlamenti képviselők fizetése

Végre nem lesz olyan képviselő, aki 1 millió forintnál kevesebbet keresne.

Márciusban ismét emelkedik a parlamenti képviselők fizetése, miután a honatyák és honanyák másfél éve megszavazták, hogy alapbérük a mindenkori nemzetgazdasági havi átlagos bruttó bér háromszorosával egyezzen meg.

A Privátbankár cikke rámutat, minden év februárjában esedékes a felülvizsgálat, ekkor közli a KSH az előző éves adatokat, azaz ekkor derül ki, hogy mennyivel emelkedik a politikusok alapbére. A statisztikai hivatal pedig úgy látja, tavaly 11,4 százalékkal haladta meg az előző évit a nemzetgazdasági havi átlagos bruttó bér, vagyis ekkora emelésre számíthatnak a parlamenti képviselők is.

A képviselői alapbér bruttó 989 700 forintról 1 103 400 forintra emelkedik,

azaz nem lesz már olyan parlamenti politikus, akinek nem lenne meg (csak innen) a havi bruttó egymillió. Igaz, ez nettóban, családi adókedvezmények nélkül „csak” havi 733 761 forintot jelent, de így is 75 ezerrel többet, mint amennyi jelenleg kettyen a számlán.

  • Aki viszont állandó bizottsági tag, az az alapbér 1,2-szeresét, bruttó 1 324 080 forintot fog kapni;
  • aki két testületben, vagy a törvényalkotási bizottságban tag, az az alapbér 1,4-szeresét viheti haza (mely így már meghaladhatja a bruttó másfél milliót is);
  • a frakcióvezetők az alapbér kétszeresét kapják (ez márciustól bruttó 2 206 800 forintot jelent, vagyis a nettójuk havi 151 ezerrel nő);
  • a frakcióvezető-helyettesek pedig bruttó 1,87 millió forintért gályáznak ezentúl havonta.

A Privátbankár megjegyzi, Kövér László házelnöknek a legmagasabb a fizetése, ő a képviselői alapbér 2,7 -szeresét markolja fel szolgálataiért. Márciustól neki bruttó 2 979 180 forint lesz a bére, ez nettó 1 981 155 forintot jelent, ami egy laza 200 ezres emelés havi szinten a jelenlegi pénzügyi helyzetéhez képest.