Belső levelek szivárogtak ki a magyar „közmédia” működéséről

Az utasítások szerint még Greta Thunbergről is csak előzetes engedéllyel írhatnak.

A Politico nemzetközi gazdasági lap a birtokába jutott dokumentumok alapján arról ír, hogy a magyar közmédia dolgozóinak több téma kapcsán is engedélyt kell kérniük bizonyos anyagok összeállításához.

Ilyen veszélyes téma például a 17 éves klímaváltozás-aktivista, Greta Thunberg, valamint az uniós politika, az egyházi ügyek,

az Amnesty International és a Human Rights Watch szervezetek említése pedig egyenesen tiltólistán van.

A lapnak név nélkül nyilatkozó propaganda-dolgozók elmondása szerint maguk sem tudják, hogy ki bólint rá „odafönt” az anyagokra. Az egyik nyilatkozó azt mondta, neki a szerkesztője jelezte, hogy az anyaga nem mehet át; ezekre az esetekre állítólag a “harctéren elesett” kifejezéssel szoktak utalni.

A Politico kereste az eljárással kapcsolatban az MTVA-t és a Duna Médiaszolgáltatót is, választ azonban nem kapott a lap.

Nem ez az első, hogy az eredetileg „közmédiának” szánt állami propaganda-gépezet működési módszereiről információk szivárognak ki: korábban Dévényi István, a közmédia egykori munkatársa, az MTI egyik volt főszerkesztője posztolt arról, hogy egy értekezleten bejelentették, mostantól az ellenzék csak akkor kaphat nyilvánosságot, ha már megérkezett a Fidesz reakciója, a hírben pedig a kormánypárt reakciójának kell előrébb szerepelnie.

Balogh Krisztina volt köztévés riporter pedig 2019 őszén borította a bilit, amikor egy interjúban elismerte, elvárás volt, hogy nevetséges színben tüntessék fel a baloldali politikusokat, kulturális műsorok szerkesztése közben is migránsozást vártak tőle, a kormánykritikus közéleti szereplők pedig még életmód-témákban sem szólalhattak meg.

Kapcsolódó hírek