Bűnügy

3-as terrorfokozat van érvényben Magyarország területén

Belföld

Botrány a Széll Kálmán téri aláírásgyűjtésen, videón a bunkó fideszes

Belföld

Súlyos dolgokat állít Dúró Dóráról és Kocsis Mátéról Magyar Péter

Nem jutott be magyar párt a szlovák parlamentbe

Tarolt az ellenzék a szlovák választásokon.

Bugár Béla, a Most-Híd szlovák-magyar vegyespárt elnöke beszédet mond a párt IX. országos kongresszusán a szlovákiai Érsekújváron (Nové Zámky), 2016. november 12-én.
Bugár Béla, a Most-Híd szlovák-magyar vegyespárt elnöke beszédet mond a párt IX. országos kongresszusán a szlovákiai Érsekújváron (Nové Zámky), 2016. november 12-én. Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Taroltak az ellenzéki pártok és a jobboldali Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nyerte a nyolcadik szlovákiai parlamenti választást, megelőzve a távozó kormány legerősebb pártját a Robert Fico vezette, Irány-Szociáldemokráciát (Smer-SD), magyar képviselet pedig nem jutott be a törvényhozásba – derült ki a voksolás nem hivatalos végeredményeiből, a választási jegyzőkönyvek 94,5 százalékos feldolgozottsága mellett.

A parlamentbe az alábbi pártok jutottak be:

  • Egyszerű Emberek, OLaNO: 25%;
  • Irány, SMER: 18,2%;
  • Család Vagyunk, SME RODINA: 8,2%;
  • Mi Szlovákiánk, L’SNSN: 7,9%;
  • Progresszív Szlovákia – Együtt, PS-SPOLU: 6,9%;
  • Szabadság és Szolidaritás, SaS: 6,2%;
  • A Népért, Za L’UDI: 5,7%.

Magyar képviselet nem jutott be a pozsonyi parlamentbe. A Magyar Közösségi Összefogás (MKÖ) néven indított közös magyar lista a voksok 4,1 százalékát szerezte meg. Az MKÖ eredménye és a rájuk leadott voksok száma is magasabb, mint amennyit a választási párt legerősebb tagja, a Magyar Közösség Pártja (MKP) négy éve kapott, de ez a bejutásra – részben a viszonylag magas választási részvétel miatt – nem bizonyult elégnek.

A Bugár Béla vezette szlovák-magyar vegyes párt, a Most-Híd sem jutott be a pozsonyi törvényhozásba. Ők az eddig feldolgozott voksok 2,1 százalékát kapták, ami kevesebb, mint egyharmada négy évvel korábbi eredményüknek.

Bugár Béla vasárnapi sajtótájékoztatóján bejelentette lemondását, lehetséges utódját egyelőre nem nevezte meg.