Nem jutott be magyar párt a szlovák parlamentbe

Tarolt az ellenzék a szlovák választásokon.

Bugár Béla, a Most-Híd szlovák-magyar vegyespárt elnöke beszédet mond a párt IX. országos kongresszusán a szlovákiai Érsekújváron (Nové Zámky), 2016. november 12-én.
Bugár Béla, a Most-Híd szlovák-magyar vegyespárt elnöke beszédet mond a párt IX. országos kongresszusán a szlovákiai Érsekújváron (Nové Zámky), 2016. november 12-én. Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Taroltak az ellenzéki pártok és a jobboldali Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nyerte a nyolcadik szlovákiai parlamenti választást, megelőzve a távozó kormány legerősebb pártját a Robert Fico vezette, Irány-Szociáldemokráciát (Smer-SD), magyar képviselet pedig nem jutott be a törvényhozásba – derült ki a voksolás nem hivatalos végeredményeiből, a választási jegyzőkönyvek 94,5 százalékos feldolgozottsága mellett.

A parlamentbe az alábbi pártok jutottak be:

  • Egyszerű Emberek, OLaNO: 25%;
  • Irány, SMER: 18,2%;
  • Család Vagyunk, SME RODINA: 8,2%;
  • Mi Szlovákiánk, L’SNSN: 7,9%;
  • Progresszív Szlovákia – Együtt, PS-SPOLU: 6,9%;
  • Szabadság és Szolidaritás, SaS: 6,2%;
  • A Népért, Za L’UDI: 5,7%.

Magyar képviselet nem jutott be a pozsonyi parlamentbe. A Magyar Közösségi Összefogás (MKÖ) néven indított közös magyar lista a voksok 4,1 százalékát szerezte meg. Az MKÖ eredménye és a rájuk leadott voksok száma is magasabb, mint amennyit a választási párt legerősebb tagja, a Magyar Közösség Pártja (MKP) négy éve kapott, de ez a bejutásra – részben a viszonylag magas választási részvétel miatt – nem bizonyult elégnek.

A Bugár Béla vezette szlovák-magyar vegyes párt, a Most-Híd sem jutott be a pozsonyi törvényhozásba. Ők az eddig feldolgozott voksok 2,1 százalékát kapták, ami kevesebb, mint egyharmada négy évvel korábbi eredményüknek.

Bugár Béla vasárnapi sajtótájékoztatóján bejelentette lemondását, lehetséges utódját egyelőre nem nevezte meg.

Kapcsolódó hírek