Tüntetés lesz március 15-én az új Nemzeti Alaptanterv bevezetése ellen

Március 15-én 16 órára tüntetést szervez Budapesten, az Operaház elé az ADOM Diákmozgalom (korábban: Független Diákparlament) az új NAT bevezetése ellen.

„Mutassuk meg Kásler Miklósnak, hogy milyen rengetegen vagyunk a korszerű oktatás mellett, és milyen sokan utasítjuk el az elavult szemléletű NAT-ot!” – olvasható az esemény adatlapján, ahol azt is sorra veszik, szerintük mi a legnagyobb probléma az új NAT-tal:

  • Az óraszám minimális (35-ről 34-re való) csökkentése mellett jelentősen növeli a lexikális tananyagot, ezzel hamisan állítja, hogy csökkentené a diákok és tanárok terheit: éppen ellenkezőleg, az iskolai órák mostantól még zsúfoltabbak lesznek.
  • Bár szavak szintjén modernnek próbál látszani, olyan mértékben előíró és diák- helyett tananyagközpontú, hogy azzal ellehetetleníti a modern pedagógiai módszerek alkalmazását, a tanárok szakmai szabadságát, a diákok érdeklődéséhez való alkalmazkodást.
  • Az olvasás megszerettetése helyett 117 szerzőt és 269 művet ír elő kötelezően a középiskolai irodalom órákon való feldolgozásra, miközben történelemből sokféle nézőpont bemutatása helyett egyetlen ideológiát szeretne a diákok felé közvetíteni, kritikus gondolkodás helyett engedelmes állampolgárokat nevelni.

Mint írják, „a tüntetés célja, hogy ne vezessék be a meghirdetett NAT-ot idén szeptemberben, helyette pedig széleskörű szakmai és társadalmi egyeztetés induljon az alaptantervről egy 21. századi, diákközpontú, esélyteremtő oktatási rendszerért!”

Az új Nemzeti Alaptanterv a pedagógusok részéről is rengeteg kritikát kapott, mondván, sem nem korszerű, sem nem gyermekbarát, és tartalmi téren is vannak kívánni-/kivetnivalók. Újabban már egyházi fenntartású iskolák is tiltakoznak ellene.

Kapcsolódó hírek