Belföld

Magyar Péter üti-veri Orbán Viktort, saját követői is kinevetik a miniszterelnököt

Baleset

Patkány rágott meg egy alvó kisbabát Ócsán

Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Tüntetés lesz március 15-én az új Nemzeti Alaptanterv bevezetése ellen

Március 15-én 16 órára tüntetést szervez Budapesten, az Operaház elé az ADOM Diákmozgalom (korábban: Független Diákparlament) az új NAT bevezetése ellen.

„Mutassuk meg Kásler Miklósnak, hogy milyen rengetegen vagyunk a korszerű oktatás mellett, és milyen sokan utasítjuk el az elavult szemléletű NAT-ot!” – olvasható az esemény adatlapján, ahol azt is sorra veszik, szerintük mi a legnagyobb probléma az új NAT-tal:

  • Az óraszám minimális (35-ről 34-re való) csökkentése mellett jelentősen növeli a lexikális tananyagot, ezzel hamisan állítja, hogy csökkentené a diákok és tanárok terheit: éppen ellenkezőleg, az iskolai órák mostantól még zsúfoltabbak lesznek.
  • Bár szavak szintjén modernnek próbál látszani, olyan mértékben előíró és diák- helyett tananyagközpontú, hogy azzal ellehetetleníti a modern pedagógiai módszerek alkalmazását, a tanárok szakmai szabadságát, a diákok érdeklődéséhez való alkalmazkodást.
  • Az olvasás megszerettetése helyett 117 szerzőt és 269 művet ír elő kötelezően a középiskolai irodalom órákon való feldolgozásra, miközben történelemből sokféle nézőpont bemutatása helyett egyetlen ideológiát szeretne a diákok felé közvetíteni, kritikus gondolkodás helyett engedelmes állampolgárokat nevelni.

Mint írják, „a tüntetés célja, hogy ne vezessék be a meghirdetett NAT-ot idén szeptemberben, helyette pedig széleskörű szakmai és társadalmi egyeztetés induljon az alaptantervről egy 21. századi, diákközpontú, esélyteremtő oktatási rendszerért!”

Az új Nemzeti Alaptanterv a pedagógusok részéről is rengeteg kritikát kapott, mondván, sem nem korszerű, sem nem gyermekbarát, és tartalmi téren is vannak kívánni-/kivetnivalók. Újabban már egyházi fenntartású iskolák is tiltakoznak ellene.

Kapcsolódó friss hírek

Holttestet találtak az utcán Szentesen

Elképesztő pénzért kelt el Magyar Péter „női” napszemüvege

Aláírásgyűjtő aktivistákat vertek meg Budapesten

Busz és villamos karambolozott Budapesten

Orbán Viktor a kolostorkájában fogadta Irakli Kobakhidzét

Rémhír terjed a TikTokon a betétek befagyasztásáról, az MNB feljelentést tesz