Aggasztó a koronavírus-helyzet Iránban: halálosabb, mint hitték, és fiatal áldozatok is vannak

Irán vált a Kínából indult koronavírus-járvány új gócpontjává. Az ázsiai országban már legalább 210 embert halt meg a fertőzés következtében – írja a hvg.hu.

A vírust már hét magas rangú iráni politikusnál is kimutatták, köztük van a nőügyekért felelős Maszumeh Ebtekar alelnök is. Helyi források szerint a húszas éveinek elején járó Elham Seihi, a női fociválogatott tagja belehalt a koronavírus-fertőzésbe.

Bár az iráni rezsim erősen kozmetikázza az adatokat, és hivatalosan csak harminc halottról beszélnek, a helyi kórházi források pénteken este 210 halálos áldozatról számoltak be a BBC-nek.

A hvg.hu megjegyzi, az ország egészségügyi ellátórendszere romokban hever – részben a perzsa állam atomprogramja miatt érvényben lévő szankciók miatt – s mivel nincs elég tesztelő eszköz, illetve egyéb orvosi felszerelés, a betegek nagyobb része be sem kerül az ellátásba.

Ha valaki mégis olyan „szerencsés”, hogy kórházba kerül, akkor azzal szembesülhet, hogy nincs elég hely az intenzív osztályokon, illetve a fertőzötteket elkülönítő intézményekben. A vírusölő szerekből sincs elég. Az egyik vezető teheráni kórház orvosa azt mondta, valódi járvány tombol, amely az összes országrészben megjelent.

Kapcsolódó hírek