Hatástalan kézfertőtlenítő szert terítettek országszerte

Nem rendelkezik megfelelő fertőtlenítő hatással egy olyan kézfertőtlenítő szer, amelyből számos szervezethez, intézményhez is került – derítette ki a 24.hu, az értesülést a kormányhivatal is megerősítette.

„A glady-SEPT higiénés kéztisztító és fertőtlenítő koncentrátum elnevezésű termék forgalomba hozatali engedélyét a Kecskeméti Járási Hivatal eljárását követően az országos tiszti főorvos visszavonta, valamint elrendelte az érintett termékek forgalomból való kivonását is, mivel a termék nem rendelkezik a tőle elvárt fertőtlenítő hatással, ezért annak kézfertőtlenítő szerként történő felhasználása jelentős járványügyi és közegészségügyi kockázatot jelent”

– idézte a lap a kormányhivatal sorait a fertőtlenítőt illetően. Megjegyzik, a szerből, melyet a Gladiolus Kft. forgalmaz,

  • került több nagyváros önkormányzatához és városi cégeihez;
  • a MÁV-hoz, és a Magyar Közúthoz;
  • de ilyen kaptak az állami/önkormányzati kézben levő busztársaságok és víziközmű szolgáltatók beszerzéseit intéző vállalatok is;
  • is jutott belőle Budapest Főpolgármesteri Hivatalához;
  • továbbá webáruházakban is megvásárolható volt.

A 24.hu megkereste a Gladiolus Kft. tulajdonosát, Bajáki Edét, aki azt monda, nem tud róla, hogy bármi gond lenne a termékkel. A kormányhivatal állítására Bajáki azt közölte:

„Nem tagadok semmit, de nem is állítok semmit, mert fogalmam sincs, hogy a kormányhivatalnak milyen részegységei vannak. Volt már olyan a cégem történetében, hogy egy laboreredmény nem hozta a kívánt eredményt. Na most, ebből messzemenő következtetést levonni még nem szoktam.”

A 24.hu cikke szerint azonban a tulajdonosnak a beszélgetés időpontjában tudnia kellett róla, hogy gond lehet a termékkel, mivel egy cég korábban már jelezte a szóban forgó termék kapcsán a problémát, valamint azok visszagyűjtése iránti igényét.

Kapcsolódó hírek