Vakvezető kutyákat akartak megölni Szolnokon a vakok irodája előtt

Lukács Ágota és Vacak nevű vakezető kutyája.
Lukács Ágota és Vacak nevű vakezető kutyája. Fotó: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola

Tűvel átszúrt szalonnadarabokat szórt szét valaki Szolnokon, a megyei vakok és gyengénlátók egyesületének irodája előtt, ott, ahol vakvezető kutyák is „dolgoznak”.

A nagy közfelháborodást keltett eset kapcsán Lukács Ágota, az iroda egyik látássérült munkatársa a Blikknek azt mondta, bár nem kötelező, de ezentúl muszáj lesz szájkosarat tenni hű társára, ha meg akarja óvni az életét.

Komondi Piroska, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola szakmai vezetője arról beszélt, az ilyen aljas tett különösen a vakvezető kutyákra veszélyes, mert

„látássérült gazdáik nem minden esetben képesek megakadályozni, hogy a kutyák megegyenek valamit”.

Bár a kutyákat megtanítják arra, hogy munka közben ne fogadjanak el idegenektől semmit, ők sem gépek, nekik is lehet egy gyengébb pillanatuk, amikor győznek az ösztönök. A legnagyobb veszély az állatok szabadidejében leselkedik, ilyenkor ugyanis – ha nincs rajtuk a hám – megszűnik a gazdi kontrollja – magyarázta a szakember.

Néhány napja Dorogon dobott be valaki csavarokkal teleszurkált virslidarabokat egy ház udvarára, a gyilkos falatok ott egy 8 éves malamut halálát okozták.

Kapcsolódó hírek