Szakértő: az emberiség 60 százalékát megfertőzheti a koronavírus

Gabriel Leung professzor, a Hongkongi Egyetem epidemiológusa úgy véli, más országoknak is fontolóra kellene venni olyan izolációs intézkedéseket, mint amilyeneket Kína vezetett be a koronavírus miatt. A világ egyik legelismertebb szakembere a The Guardiannak nyilatkozott, a cikket a 24.hu szemlézte.

Leung úgy látja,

ha nem tudják megfékezni a kórokozó terjedését, az megfertőzheti a Föld lakosságának 60 százalékát.

Az epidemiológus szerint csak a jéghegy csúcsa, hogy olyan embereknél is kimutatták a koronavírust, akik sosem jártak Kínában. A professzor egy január végi cikkében arról értekezett, hogy Vuhanon kívül más kínai nagyvárosokban is exponenciálisan nőhet a koronavírusos fertőzések száma a már beteg, de tüneteket még nem produkáló lakosok mozgása, illetve a közegészségügyi intézkedések hiánya miatt.

A szakemberek most a lehetséges forgatókönyveken gondolkoznak, nem kizárt, hogy csökken a halálozási ráta, és az sem, hogy nem fertőződik meg a világ lakosságának 60 százaléka, de elképzelhető, hogy hullámokban támad tovább a fertőzés. A szakértők úgy látják, a koronavírusos betegek átlagosan 2,5 személynek adják át a betegséget, a „támadási arány” tehát 60-80 százalékos.

Leung rámutatott, hogy egy százalékos halálozási ráta mellett is rengeteg emberéletről van szó. Elmondta, a WHO ülésén arról fog beszélni, hogy elsődleges prioritás a fertőzés mértékének meghatározása, a második feladat pedig annak megállapítása, hogy a Kínában bevezetett drasztikus intézkedések hatásosak voltak-e. Ha a kínai lépések eredményesnek találják, akkor más országoknak is el kell gondolkodniuk azok bevezetésén.

Kapcsolódó hírek