Mészáros Lőrincék az E.On leányvállalatát is megvennék

Kötelező érvényű ajánlatot tett az E.On Hungária Zrt. tulajdonában álló E.On Energiakereskedelmi Kft. (EKER) 100 százalékos üzletrészére a Mészáros Lőrinc érdekkörébe tartozó Opus Global Nyrt.

Mindezt a cég a Budapesti Értéktőzsde honlapján jelentette be hétfőn. A február 7-én benyújtott ajánlat szerint az EKER közvetlen 100 százalékban az Opus leánycége lenne, a vételárhoz pedig nem kapcsolódna közvetlenül banki finanszírozás.

Az Opus arról is tájékoztatta a befektetőket, hogy mivel az EKER villamosenergia-ipari vállalkozás, a törvényi előírás értelmében a befolyásszerzéshez és az ehhez fűződő jogok gyakorlásához, illetve az ügylet jogi zárásához – amennyiben a pályázat eredményes lesz – a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) előzetes hozzájárulása szükséges. Ezen felül az Opus EKER-ben történő befolyásszerzése a Gazdasági Versenyhivatal összefonódást engedélyező döntését is igényli.

Az E.On Energiakereskedelmi Kft. a honlapján közöltek szerint több tízezer kis- és középvállalkozás, önkormányzati, valamint számos nagyvállalat ügyfél áram- és földgázellátásáról gondoskodik, országos lefedettséggel rendelkezik.

Az Index megjegyzi, az E.On azért szabadulna a magyar leányvállalataitól, mert attól tart, hogy enélkül az Európai Bizottság versenyjogi részlege megvétózza, hogy a német cég megvásárolja riválisa, az Innogy hálózati és kiskereskedelmi részlegét. Minderről egy 2019 nyarán megjelent cikkben írt a lap bővebben.

Kapcsolódó hírek