Tech

Kiszivárgott: ennyit kell fizetni hamarosan a hirdetésmentes Facebookért és Instagramért

Gazdaság

Ukrajna levette az OTP-t a háborút támogatók listájáról, ezt üzente válaszul a magyar külügy

Baleset

Traktorral felborult és meghalt egy férfi Baranyában

Áttolta a Balaton vizét a keleti medencébe a hétfői szélvihar

Kora délután 82 centiméter volt a különbség a tó keleti és a nyugati végében mért vízszintje között.

Harta ViktorHarta Viktor
Kiöntött a Balaton a viharos szél miatt.
Kiöntött a Balaton a viharos szél miatt. Fotó: Időkép

A Balaton térségét sem kíméli a Ciara ciklon, mely a napokban csapott le Nyugat-Európára, sok helyütt komoly gondokat okozva a légiközlekedésben.

A helyenként óránkénti 100 kilométeres szél megbillentette a magyar tenger víztükrét:

a legmagasabb, 154 centiméteres vízszintet a vizugy.hu adatai szerint Balatonfűzfőn mérték délben, a legalacsonyabb, 63 centimétereset két órával később Keszthelyen.

Posted by Időkép on Monday, February 10, 2020

A Balaton hajnalban mért átlagos vízállása 112 centiméter a siófoki vízmércéhez viszonyítva. A tó vízszintje 13 órakor mutatta a legnagyobb kilengést, akkor

82 centiméter volt a különbség a keleti és a nyugati végében mért adatok között.

Az Időkép fotókat és videót is mutatott a jelenségről:

🌊 Fél méterrel billent ki a Balaton vize a viharos délnyugati szélnek köszönhetően.Stábunk felvételei👇https://www.idokep.hu/hirek/attolta-a-szelvihar-a-balaton-vizet-a-keleti-medencebe

Posted by Időkép on Monday, February 10, 2020

103 km/órás szelet mértek Sümegen

Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője az MTI-nek elmondta, bár az erős ciklonnak csak a széle érintette Magyarországot, hétfőre virradóra megerősödött, majd viharossá fokozódott a Dunántúlon a délnyugati szél.

Főként a Balatonnál alakult ki erős szélvihar, itt mérték az országban a legnagyobb széllökéseket kora délutánig: Sümegen óránként 103, Siófokon 102 kilométeres erősségű volt a szél.

A meteorológus arról is beszámolt, hogy a Balaton középső és nyugati medencéjében jellemzően óránkénti 70-75 kilométeres széllökéseket mértek, vagyis az átvonuló vihar összességében gyengébbnek bizonyult a múlt heti északnyugati hidegfrontnál, amikor két napon keresztül az óránkénti 100 kilométeresnél erősebb szelet is mértek.

A mostani szélvihar különlegességét a délnyugati szélirány okozta, ami hossztengelyében érte a Balatont, és az ilyenkor szokásos módon jelentős vízszintkülönbséget okozott a nyugati és a keleti part között

– tette hozzá.

Várhatóan a délnyugati szél erőssége délután gyengül az üdülőrégióban, majd a ciklonhoz tartozó hidegfront érkezése után északnyugatira fordul. Az északnyugati szélből is lehetnek kedden erős vagy viharos lökések, de ezek már inkább csak a Balaton keleti medencéjét érintik.

Tavaly kétszer – március elején és július végén – billent meg jelentősebb mértékben a Balaton víztükre hosszanti irányban. Akkor 49, illetve 40 centiméternyi különbséget mutatott az egy időben mért vízszint a tó keleti és nyugati végében.

Ezek is érdekelhetnek

A Balatonba zuhant egy rendőrségi helikopter Balatonszéplaknál

Hidegfront érkezik szombaton, látszik már a lehűlés

Ezt az időjárást már nem hiszed el – mutatjuk a hétvége friss előrejelzését

A Balatoni nyelves lett idén az Év Strandétele

Továbbra sem tudják, miért zuhant a Balatonba a rendőrségi helikopter

Videóra vették, ahogy a Balatonba zuhan a rendőrség helikoptere