Bűnügy

Megölte ismerősét egy 30 éves férfi Budapesten

Gazdaság

Újabb boltlánc jelentette be, hogy zárva lesz december 24-én

Bűnügy

Horror disznóvágás Csobajon: csontozókést dobott feleségébe egy férfi, az asszony életveszélyes sérüléseket szenvedett

Felszámolták a rendőrök az egyik legnagyobb magyar kamuportál-hálózatot

Harta ViktorHarta Viktor
Az álhírportálok szerkesztőinek számítógépe a rendőrség fotóján.
Az álhírportálok szerkesztőinek számítógépe a rendőrség fotóján. Fotó: police.hu

Álhírterjesztő weboldalak szerkesztőit kapcsolták le a rendőrök – számolt be róla a police.hu.

Mint írják, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztálya azután indított nyomozást, hogy ismeretlenek olyan valótlan híreket kezdtek terjeszteni, hogy Magyarországon már több fertőzöttje van a koronavírusnak, a Nyugatinál pedig összeesett és meghalt valaki a kórokozó miatt.

Úgy tudni, a több tucat kamuportál és a hozzájuk kapcsolódó Facebook-oldalak egyetlen hálózat tagjai, az általuk terjesztett álhírek alkalmanként több százezer emberhez jutottak el.

A lekapcsolt oldalak között lehet a hirfolyam.me, a tv2-hirado.me, a blikk-friss.me és más hasonló, valós médiaszolgáltatók nevéről mintázott trasholdal.

A „köznyugalom megzavarására alkalmas tartalmakat” kattintásvadász címekkel látták el, amivel az oldalak szerkesztőinek az volt a célja, hogy az álhírek minél szélesebb körben terjedjenek, ezáltal minél nagyobb hirdetési bevételre tegyenek szert.

A nyomozók a hálózat felszámolására 2020. február 7-én összehangolt akciót tartottak, amely alkalmával több helyen végeztek kutatásokat és számos informatikai eszközt foglaltak le. A nyomozók egy férfit és egy nőt gyanúsítottként hallgattak ki, akik az eljárás során szabadlábon védekeznek.

Érdekes egyébként, hogy a hálózat évek óta zavartalanul működhetett hasonló céllal – azaz politikusokról, hírességekről, közéleti eseményekről kreáltak vadabbnál vadabb hazugságokat, aláásva a sajtóba vetett amúgy is alacsony bizalmat –, de egészen a koronavírusos esetig nem lépett a rendőrség. A megtévesztő magyar kamuportálokról az Urbanlegends készít rendszeresen összeállítást, a cikkben részletesen bemutatják, miről ismerhetők fel az álhírgyárak.

Ezek is érdekelhetnek

Teljes csőd a kormány vállalkozásokat segítő programjának honlapja

95 centis taglózókalapáccsal verte halálra testvérét egy férfi Zalában, tíz év börtönre ítélték

Fogy a levegő Zuckerberg közösségimédia-mocska körül: az EU betiltja a Meta személyes adatokon alapuló célzott hirdetéseit

TEK-esek fogtak el két orvvadászt Sümegen és Tapolcán

Itt a bejelentés: jön a fizetős Facebook és Instagram – ennyi lesz a havidíj annak, aki nem akar reklámokat

Kiszivárgott: ennyit kell fizetni hamarosan a hirdetésmentes Facebookért és Instagramért