Baleset

Halálos tragédia Budapesten

Bulvár

Büdös bunkó: Kern András megint a járdára parkolt a szarjával

Belföld

Rejtélyes kijelentést tett Gulyás Gergely, amikor Magyar Péterről faggatták

Emmi: az emberek is tehetnek arról, hogy ennyi a rákbeteg

Kedden, a rákellenes világnapon közölte lesújtó statisztikáját az Eurostat, mely szerint Európában

Magyarországon halnak meg a legtöbben daganatos megbetegedésben.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint azonban félrevezetőek a számok, és különben is, az emberekben is kell keresni a hibát.

Az Eurostat kimutatásából kiderül, hazánkban százezer lakosra 345 daganatos betegség miatti halálozás jutott 2016-ban. Az uniós átlag 257 halálozás/100 ezer fő volt, a legkevesebben Cipruson (194 fő/100 ezer lakos) és Liechtensteinben (197 fő/100 ezer fő) hunytak el az említett betegségben.

1 in 4 deaths caused by cancer #WorldCancerDayWould you like to know more ❓➡️ Find out here: https://europa.eu/!Hg84wh

Posted by Eurostat on Tuesday, February 4, 2020

A statisztikára válaszul szerdán közleményt adott ki az Emmi. A csúfos diagrammot azzal magyarázzák, hogy az európai országok többségében egyáltalán nincsen rákregiszter, nem rendelkeznek olyan pontos adatokkal, mint amilyenek a magyar rákregiszterben szerepelnek.

„Magyarországon minden rákbeteget regisztrálunk, azt is, aki más betegségben hal meg, és életében még nem volt ismert a daganatos betegsége, míg azokban az európai országokban, ahol jóval kevesebb boncolást végeznek, ott ezek a betegek nem kerülnek bele a statisztikába”

– írták, hozzátéve, Magyarországon állítólag

minden adott a legkorszerűbb rákgyógyításhoz, ugyanakkor az emberek tehetik a legtöbbet a betegség elleni harcban.

Az Emmi szerint ugyanis a hazai magas megbetegedési arány legfőbb oka a helytelen életmód (tíz tüdőrákos közül kilenc dohányzik vagy dohányzott) és az, hogy még mindig kevesen mennek el szűrésekre. Kiemelik, 2019-ben elindult a vastagbélszűrés és a tüdőrákszűrés is, ezekkel a lehetőségekkel pedig élni kell.

A Népszava a minisztérium védekezése kapcsán megjegyzi, kétségtelenül van igazság az életmód kapcsán megfogalmazottakban, ugyanakkor 2019-es adatok alapján majdnem két hónapot kellett várni egy kardiológiai szakrendelésre, az RTL Klub tavaly novemberi összeállítása szerint pedig több budapesti szakrendelőben az időpontkéréshez is külön időpontot kellett kérni.

Magyarországon közel 30 000 halálesetet lehetett volna elkerülni hatékonyabb népegészségügyi és prevenciós beavatkozásokkal, és további 16 000 halálesetet lehetett volna megelőzni eredményesebb és időben nyújtott egészségügyi ellátással

– emlékeztet a lap az Európai Bizottság jelentését idézve. Megjegyzik még: a kormány vett ugyan tíz szűrőbuszt, de ezek átlagosan havonta egyszer mentek el 2019-ben valamelyik vidéki településre, télen pedig ki sem álltak a parkolóból.

Egy gyógyszercég állítja: egy éven belül teljesen gyógyítható lesz a rák

Ez a KDNP-s férfi szeretne mondani valamit Önnek a termékenységtudatosságról

Drámai felvételt tettek közzé a szinte magatehetetlenül fekvő Karsai Dánielről

Tömeges ételmérgezés volt egy magyar kórházban

Rossz hír érkezett Karsai Dánielről, kórházban ápolják

Forgalmas utcán esett össze egy férfi Gárdonyban, autósok mentették meg az életét