Egészségesnek érzik magukat a Vuhanból hazahozott magyarok

A Honvédelmi Minisztérium (HM) által közreadott képen a koronavírus-járvány sújtotta kínai Vuhanból hazatérő magyarok Budapestre érkeznek a Magyar Honvédség repülőgépével 2020. február 2-án.
A Honvédelmi Minisztérium (HM) által közreadott képen a koronavírus-járvány sújtotta kínai Vuhanból hazatérő magyarok Budapestre érkeznek a Magyar Honvédség repülőgépével 2020. február 2-án. Fotó: MTI/HM

Egészségesnek érzik magukat a kínai Vuhanból vasárnap hazatért magyarok, de a biztonság kedvéért fenntartják a rájuk vonatkozó kéthetes karantént – közölte az országos tisztifőorvos, Müller Cecília hétfőn a köztévén.

A hét magyar állampolgár francia segítséggel hagyta el Vuhant, Franciaországba repültek, onnan a Magyar Honvédség gépe hozta őket Budapestre. Érkezés után azonnal megvizsgálták őket, nem volt semmilyen fertőző betegségre utaló panaszuk. További vizsgálatoknak is alávetették őket, eredményük hétfőn készül el.

Magyarországon továbbra sincs koronavírusos beteg, de a hét, karanténban lévő magyaron még sok vizsgálatot kell elvégezni

– fogalmazott a tisztifőorvos. Beszélt arról is, hogy a koronavírus elleni védekezés érdekében felállított operatív törzs azoknak az állami szervezeteknek a tevékenységét hangolja össze, amelyek bármilyen módon érintettek a fertőzés és az esetleges behurcolást követő járvány megakadályozásában.

A szervezetek között folyamatos az információcsere, és rendszeres találkozókon is részt vesznek, hogy beszámoljanak az elvégzett és a még hátralévő feladatokról.

Kapcsolódó hírek