Közleményt adott ki a Budapest Airport a sanghaji gép lázasan érkezett pilótája kapcsán

Mint azt a Hírek Ma tegnap az elsők között megírta, mentő vitte el a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről kedd este a Shanghai Airlines pilótáját, miután a Budapestre érkező járat személyzete előzetesen jelentette, hogy az elsőtiszt lázas. A repteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. kommunikációs osztály kérdésünkre akkor azt közölte, a tisztet leszálláskor már a helyszínen orvos várta és azonnal megvizsgálta, de koronavírus gyanúja nem merült fel.

A Budapest Airport ma hivatalos közleményt adott ki az esetről, ebben megismétlik, hogy

„a pilóta nem felelt meg a Nemzeti Népegészségügyi központ által kiadott, a korona vírusra vonatkozó eljárásrend esetdefiníciójának”.

Hozzáteszik, az elsőtiszt a lázon kívül nem mutatott más tünetet és nem volt bódult vagy eszméletlen állapotban. Az elsőtisztet a láz miatt további megfigyelésre az OMSZ a Szent László Kórházba szállította, a gépet pedig a Budapest Airport Kényszerhelyzeti Készültségi szolgálata a Nemzeti Népegészségügyi Központ felügyelőjével egyeztetve, a légitársaság kérésére fertőtlenítette.

Mivel fertőzés gyanúja nem merült fel, a Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztályának (BFKH NFO) repülőtéri népegészségügyi kirendeltsége úgy döntött, hogy az utasok speciális intézkedés nélkül elhagyhatják a repülőgépet – írják –, hozzátéve: a vonatkozó protokollt betartva, az utasok a repülőgépen várakoztak mindaddig, amíg az elsőtiszt vizsgálata megtörtént, illetve annak eredménye kiderült.

A Budapest Airport közleménye azt is megjegyzi, a járat képviselete minden utas adatát felvette és átadta a járványügyi felügyelőnek.

EMMI: nincs koronavírus-fertőzésre utaló jel a kínai pilótánál

„Már láztalan és panaszmentes az a kínai pilóta, akit tegnap este a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérről szállítottak be a László Kórházba, ahol a szigorú protokollnak megfelelően azonnal elkülönítették őt” – írta délelőtti közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Megjegyzik, bár már az első vizsgálat is arra utalt, hogy a jó általános állapotban lévő kínai férfi nem az új koronavírustól betegedett meg, ettől függetlenül megfigyelésre és további vizsgálatok elvégzésére felvették őt a László Kórházba. Ma reggelre azonban már láztalan és panaszmentes lett a férfi.

„Ez az eset is igazolja, hogy jól működik a magyar járványügyi rendszer” – teszik még hozzá, és felszólítják az ellenzéki pártokat, hogy „ne használják fel pártpolitikai céljaikra a Kínában zajló koronavírus-járványt, és fejezzék be a hangulatkeltést”.

Kapcsolódó hírek