Kötelező lesz nemzeti színű zászlóval jelölni a disznóhús eredetét a nagyobb üzletekben

Az MCS Vágóhíd Zrt. sertésvágóhídja Mohácson 2019. november 5-én.
Az MCS Vágóhíd Zrt. sertésvágóhídja Mohácson 2019. november 5-én. Fotó: MTI/Sóki Tamás

Január 15-től a húspultban lévő csomagolatlan sertéshúsokra jól láthatóan ki kell írni a termék származását, sőt a nagyobb boltokban még nemzeti színű zászlókat is ki kell tenni a szöveg mellé – hívja fel a figyelmet a G7.hu. A lépés valószínűleg – mivel más értelme aligha van – a magyar sertéshús fogyasztását akarja felpörgetni.

Az új szabályzás csak a disznóhúsra vonatkozik, és kis zászlókat böködni a húsokba csak a 200 négyzetméternél nagyobb, húspulttal rendelkező boltokban, vagyis

a hipermarketekben (Tesco, Auchan, Interspar), illetve a szupermarketekben kell majd.

A G7 megjegyzi, az intézkedés nem érinti a diszkontláncokat (Aldi, Lidl, PennyMarket), mert ezekben csak előre csomagolt húst árulnak. A Sparnak viszont 295 szupermarketében és 34 Interspar hipermarketében kell zászlókat kitűznie.

A lap rákérdezett a Nébih-nél, hogy mi van akkor, ha az állatot Szlovákiában nevelték, Ausztriában vágták le, de Magyarországon forgalmazzák. A hatóság szerint ebben az esetben

a tartás helye és a vágás helye dönti el a zászló kérdését, ha ez a kettő megegyezik, akkor egyértelmű származási helyként ezt az országot kell megjelölni.

Ha azonban más országban vágták le, mint ahol tartották, akkor mindkét zászlót ki kell rakni. A példában szereplő karaj tehát szlovák és osztrák zászlót kap ezután.

Kapcsolódó hírek