Belföld

Magyar Péter üti-veri Orbán Viktort, saját követői is kinevetik a miniszterelnököt

Belföld

Botrány a Széll Kálmán téri aláírásgyűjtésen, videón a bunkó fideszes

Baleset

Milliárdos exdiplomata csapódott a földnek Besenyei Péter korábbi repülőjével

2,7 milliárdból most Nagyváradon épít fociakadémiát a kormány

Orbán Viktor a TSC Labdarúgó Akadémia avatásán.
Orbán Viktor a TSC Labdarúgó Akadémia avatásán. Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Egy román sportlap szerint 8 millió eurót, mintegy 2,7 milliárd forintot ad a magyar kormány egy nagyváradi fociakadémia kialakítására.

A Magyar Hang szúrta ki a Gsp.ro oldalon megjelent interjút, ebben Sorin Cigan egykori első osztályú román focista magyaráz arról, hogy a tervezett akadémiához állítólag már meg is van a tízhektáros telek, melyet egy erdélyi magyar vállalkozótól vesznek meg. Ide tíz pályát építenek, a gyerekeket 7 éves kortól toborozzák majd, 10-15 fős csoportokban zajlik majd a foglalkozás.

Cigan szerint a magyar állam évente 2-4 millió euró közötti összeget szán majd az intézmény fenntartására, hasonlóan a sepsiszentgyörgyi és csíkszeredai akadémiákhoz.

Az interjúból kiderült az is, hogy az akadémiát Sorin Cigan vezeti majd, tanácsadója Jenei Imre lesz, aki a Steaua Bukaresttel megnyerte a Bajnokcsapatok Európa-kupáját az 1985-86-os kiírásban. Az idén 83 éves Jenei edzette a román és a magyar válogatottat is, és már tavaly márciusban Orbán Viktor egyik fociügyi főtanácsadója lett.

A Magyar Hang megjegyzi, Nagyváradon éppen eltűnőben van a felnőtt profi labdarúgás, megszűnt a város patinás klubja, az FC Bihor, az egyetlen futballklub, amely megnyerte a magyar és a román bajnokságot is.