Belföld

Orbán Viktor tombol a Facebookon, elege van mindenből

Baleset

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr és utasai elmenekültek

Gazdaság

Súlyos benzindrágulás jön pénteken, de a dízelesek örülhetnek

Kiderült: több „profi focistát” tart el Magyarország, mint sok nagy futballnemzet

Nálunk már az is profi, aki be tudja kötni a cipőjét.

A magyar foci a német mellett sok más nagy futballnemzetet is megelőz, már persze nem teljesítményben, hanem a profi játékosként nyilvántartott labdakergetők számát illetően. A Nemzeti Sport számolt be arról a nemzetközi felmérésről, amely szerint az egy főre eső hivatásos labdarúgók számát tekintve megelőzzük még a világbajnok Franciaországot is.

A jelentés szerint Magyarországon jelenleg 1168 főállású labdarúgó van, míg a nálunk nyolcszor népesebb, és fociban is összehasoníthatatlanul sikeresebb Németországban 1066 fő.

Az RTL Híradónak nyilatkozó sportközgazdász szerint a gond az, hogy

közpénzből fizetik a magyar játékosok bérének jelentős részét.

A 444.hu annak is utánaszámolt, hogy az egyes nagy futballnemzetek esetében mekkora az egymillió főre jutó profi játékosok száma. Eszerint míg Magyarországon 119,2 professzionális focista jut egymillió lakosra, a jelenlegi FIFA-ranglista első helyezett (és hazánkkal nagyjából megegyező lakosságszámú) Belgiumban 69,4, Brazíliában 44, a legutóbbi világbajnok Franciaországban is csak 48. A 2014-es vb-t megnyerő Németországban ez a szám 13,2, míg a foci őshazájában, Angliában is mindössze 89,2 profiként jegyzett és fizetett focista jut egymillió főre.

Hab a tortán, hogy a magyar klubok 2018-ban hatmillió dollárt költöttek 104 légiós szerződtetésére, miközben 74-en hagyták el az országot, 2,7 millió dolláros profitot termelve.