Bulvár

36 évesen meghalt Azahriah menedzsere

Bűnügy

Rengeteg pénzt találtak: vesztegetés gyanúja miatt őrizetbe vették egy fővárosi tankerületi központ vezetőjét

Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Török Gábor: a Fideszben sokan már elkönyvelték a 2022-es vereséget

„Ma nem mondhatjuk biztosan, hogy Orbán Viktor három év múlva is meghatározó szereplője lesz a magyar politikának” – mondta Török Gábor politikai elemző a Népszavának adott interjújában.

Török – bár túlzónak érzi azokat az állításokat, hogy az ellenzéki oldalon hurráoptimizmus uralkodik, a kormánypártban pedig válsághangulat jelent volna meg – úgy látja: a Fidesz helyzetének megítélésében nagy változást hozott a 2019-es önkormányzati választás.

Az elemző szerint

„elképesztő látni, hogy a Fideszben sokan úgy vélik, már el is bukták a 2022-es választást”.

Arra a kérdésre, hogy Orbán tud-e változtatni, az elemző azt felelte: ha a Fideszben akarnak valamin változtatni, akkor az év elején kell lépni. „A belső kritikák szerint Rogán Antalnak és Kubatov Gábornak mennie kellene, de ez felveti azt a kérdést is, hogy van-e alternatív politikai elitje a Fidesznek” – mondta Török, megjegyezve, ez sem hozhatna feltétlenül pozitív változást, a tábort ugyanis a mostani témák, a mostani vezetők tartották eddig össze.

Ami az ellenzéket illeti, Török Gábor szerint lesz összefogás a következő választáson, „nehezen tudja elképzelni”, hogy 2022-ben nem egyeznek meg minden egyéni választókerületben az ellenzéki pártok, „ez pedig nagyon jelentős újdonság”.

Az még egyelőre kérdéses, hogy a Gyurcsányék által óhajtott egyetlen közös lista lesz-e a befutó, vagy inkább a Momentum-Jobbik tengely által favorizált kétpólusú „régi-új ellenzék” felosztás, de az egyéni körzetekben szinte biztos, hogy egyetlen ellenzéki jelölt áll majd Orbán emberével szemben – véli az elemző.