Felmérés: durván megfogyatkozott a Fidesz szavazótábora

Százezrekkel, 35-ről 32 százalékra csökkent az elmúlt két hónapban a Fidesz támogatóinak aránya a teljes, választókorú népességet nézve – írja a hvg.hu a Závecz Research legfrissebb közvélemény-kutatására hivatkozva.

A felmérés szerint az önkormányzati választás nem hagyta érintetlenül a pártszimpátiát:

a Fidesz tábora 2,8 millió főről 2,5-2,6 milliósra apadt.

Megjegyzik, a harmincas-negyvenes-ötvenes korosztályokban 9, 11, illetve 10 százalékponttal lett kevesebb támogatója a kormánypártnak, az érettségizetteknél 8, a diplomásoknál 9 százalékponttal csökkent a Fidesz népszerűsége, míg

Budapesten 15 százalékos zuhanást mért a Závecz Research.

A felmérés szerint a falvakban 8 százalékkal csökkent a Fidesz támogatottsága, a távozók azonban nem csapódtak más pártokhoz, a bizonytalanok táborát duzzasztják.

A Fidesz ugyanakkor minden társadalmi réteget nézve továbbra is vezet. Legkisebb előnye a 30 év felettiek körében van, ott 25 százaléka van, miközben a Momentumnak ugyanebben a szegmensben 14 százaléka.

A teljes népesség körében a Momentum támogatottsága 5-ről 8 százalékra nőtt, a DK 9, a Jobbik 6, az MSZP 5, a Mi Hazánk Mozgalom és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 2, az LMP és a Párbeszéd 1 százalékon áll a kutatócég szerint, a megkérdezettek 33 százaléka pedig nem rendelkezik pártpreferenciával.

A biztos pártválasztók tekintetében más a helyzet: a Fidesz 49, a DK 15, a Momentum 11, a Jobbik 9, az MSZP 8, a Mi Hazánk Mozgalom 3, az LMP 2, a Párbeszéd 1 százalékon áll.

Kapcsolódó hírek