Nem mostak rendesen kezet, tucatnyi beteget kellett újraoperálni Budaörsön

A Budaörsi Egészségügyi Központ egynapos sebészete.
A Budaörsi Egészségügyi Központ egynapos sebészete. Fotó: pestpilis.hu/Budaörsi Egészségügyi Központ

Műtéti szövődmény miatt tizenkét beteg szorult megismételt operációra, miután a budaörsi szakrendelőben szürkehályog-műtétük volt tavaly decemberben. Valószínűleg nem tartották be a higiénés előírásokat.

A Budaörsi Egészségügyi Központ egynapos sebészetén december 12-én összesen 22 szürkehályogbeteget műtöttek meg a II-es műtőben. Noha a betegek a másnapi kontroll tanúsága szerint tünetmentesek voltak, 14-ére mindannyiuk panaszossá vált (váladékozott, fájt a szemük).

Az intézmény honlapján azt közölte, a szövődményes betegeket a budaörsi egynapos sebészet kórházi háttérintézményeként működő Szent János Kórházban látták el,

tizenkét beteget újraoperáltak, négyüket tartósan hospitalizálni kellett.

Az intézmény tájékoztatása szerint hasonló tünetek sem a szomszédos napokon műtött betegeknél, sem az azonos napon az I. számú műtőben műtött pácienseknél nem jelentkeztek. A műtőben és betegekről vett minták alapján a szövődmények valószínűsített oka, hogy

„a műtétek során nem tartották be maradéktalanul a személyi higiénés előírásokat, különösen a kézhigiénés protokollt”.

Az egyéni felelősségek tisztázása a további laboratóriumi vizsgálatoktól várható. A hatóság a fertőtlenítések végrehajtásán túl kötelezte az intézményt a személyi higiénés szabályok szigorítására és betartásuk fokozott ellenőrzésre. A Budaörsi Egészségügyi Központ elnézést kér az érintett betegektől.

Kapcsolódó hírek