Megvette az állam Mészáros Lőrincéktől a veszteséges Mátrai Erőművet

Aláírta a Mátrai Erőmű 72,66 százalékos tulajdonrészének adásvételi megállapodását az Opus Global Befektetési Alapkezelő Zrt. az állami MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-vel – közölte az Opus hétfőn, a Mészáros Lőrinc felcsúti dollármilliárdos érdekeltségébe tartozó cég arra viszont nem tért ki, hogy mennyiért és milyen haszonnal került az államhoz a veszteségessé tett erőmű. A tranzakciót várhatóan 2020. első negyedévében zárják, ha meglesznek a hazai és Európai Uniós hatósági engedélyek.

A 444.hu emlékeztet, az erőmű 2018 tavaszán került Orbán Viktor strómanjának gyerekkori haverjának érdekkörébe, a szén-dioxid-kvóta drasztikus drágulása miatt azonban veszteséget kezdett termelni. 2017-ben már 10,7 milliárdos mínusz jött össze, 2018 4,3 milliárdos veszteséggel zárult, igaz, a tavalyi évet segítette egy 7 milliárd forintos állami támogatás is. Az időközben elavulttá vált erőmű környékén novemberben többen rosszul lettek.

A mostani tranzakcióval teljes egészében a magyar állam tulajdonába kerül a lignitbányászat joga, ami erősíti az ország energiafüggetlenségét – magyarázza az Opus közleménye. Megjegyezik azt is, a Mátrai Erőmű Magyarország második legnagyobb villamosenergia-termelője. A társaság közvetlenül több mint 2000 főt foglalkoztat, a beszállítói körrel és az Ipari Parkban dolgozókkal együtt pedig összesen több mint 5000 embernek ad munkát.

Hogy Mészáros Lőrinc és köre mennyit szakított a tranzakción, azt egyelőre nem tudni, egy szakember – konkrétan Orbán Viktor egykori energiaügyi helyettes államtitkára – a Magyar Hangnak mindenesetre úgy fogalmazott:

Mészárosék kizsigerelték a céget, elvették a jövendőbeli beruházások pénzét.

Kapcsolódó hírek