Többen rosszul lettek Mészáros Lőrinc hőerőműve környékén, orrfacsaró bűztől szenved a lakosság

A mátrai erőmű Visonta közelében 2017. április 6-án.
A mátrai erőmű Visonta közelében 2017. április 6-án. Fotó: MTI/Komka Péter

Szerda óta hatalmas bűz terjeng a Mészáros Lőrinc-féle Opus Global Nyrt. által két éve felvásárolt Mátrai Erőmű visontai telephelyének közelében.

A 444.hu olvasói forrásokból úgy értesült, a helyzet azóta sem javult, és lehet, hogy nagyobb a baj, mint két napja gondolták. Azt írják,

rengetegen panaszkodtak Visontán légúti és egyéb rosszullétre, hasmenésre, fejfájásra, hányingerre. Sokan hazamentek a munkából is.

A Heves megyei katasztrófavédelem közleményt adott ki, ebben arról tájékoztatnak, hogy a katasztrófavédelmi mobil laborok folyamatosan méréseket végeznek, és majd

ha az egészségre ártalmas mennyiségű veszélyes anyagot mérnek, akkor haladéktalanul intézkednek és tájékoztatni fogják a a lakosságot a szükséges teendőkről.

A bűzt egyébként az okozta, hogy az üzem területén lévő technológiavíz-tározóban szerdán kén- és foszfortartalmú gázok szabadultak fel. Az erőmű a helyzet kezelése érdekében megkezdte a víz leeresztését és hígítását, emiatt azonban a szag felerősödött. A bűz csökkentése érdekében az üzem később leállította a vízleeresztést.

Kapcsolódó hírek