4500 forint év végi juttatással szúrták ki egy mentős szemét, mérgében visszautalta

A kollektív szerződésben rögzített egyszeri 37 240 forint helyett számos mentős mindössze néhány ezer forintot kapott idén év végén. A Népszava írta meg, hogy egyikük, mikor meglátta, hogy 4500 forinttal szúrták ki a szemét, dühében visszautalta a pénzt a mentőszolgálatnak.

A lap úgy tudja, az ügy előzménye az, hogy a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége megtámadta a 2016 végén kötött kollektív szerződést, főként azt kifogásolva, hogy nem vehettek részt a szerződéssel kapcsolatos tárgyalásokon, a Kúria pedig december 11-én hatályon kívül helyezte a kollektív szerződést.

Ezzel azonban több, fix összegű juttatás – munkaruha-mosatás, cipőhasználat és bankszámla-költség térítése – is odaveszett. Kármentésként az Országos Mentőszolgálat úgy döntött, az eddig költségtérítésként utalt juttatást kifizetik munkabérként.

Mivel azonban juttatás helyett munkabérként számfejtették az összeget, sokaktól nagyobb tételt vontak le, így fordulhatott elő, hogy különböző összegek érkeztek a számlákra, egyeseknek 2-3 ezer forint, másoknak a várt összeg fele.

Az Országos Mentőszolgálat a Népszavának elmondta, a Kúria döntésének időpontja miatt az idei év végi juttatásokat csak „hóközi kifizetésként” folyósíthatták, ez befolyásolta a levonások mértékét. Hozzátették, hogy a következő hónapban kompenzálják az érintetteket.

Kapcsolódó hírek