Azonos nemű párok százai nevelnek gyereket Magyarországon

Közleményt adott ki a Háttér Társaság arról, hogy miközben egyre szaporodnak a szivárványcsalád-ellenes (azonos nemű szülők) megnyilvánulások a közbeszédben, már a három évvel ezelőtti adatok szerint is azonos nemű párok százai nevelnek gyereket Magyarországon, ezért tudatosságnövelő és érzékenyítő kampányt indítanak, és plakátokat is kihelyeznek Budapest több pontján.

A Medián szeptemberben végzett egy 1200 fős országos, reprezentatív felmérést, mely szerint a magyarok többsége, 56 százaléka családnak tartja, ha egy bejegyzett élettársi kapcsolatban élő azonos nemű pár gyereket nevel – idézi a 444.hu a közleményt. Ugyanezen kutatásból derült ki:

  • a megkérdezettek 34 százaléka viszont úgy véli, még az is jobb, ha külföldre adják örökbe a gyermeket, mint ha magyar azonos nemű párhoz kerülne;
  • 30 százalékuk mondta azt, hogy inkább gyermekvédelmi rendszerben kössön ki a csemete, mint azonos nemű párnál;
  • 17 százalék szerint pedig el kellene venni a szivárványcsaládban nevelkedő gyermekeket.

„Ezek a számok azt mutatják, hogy a magyarok nem értenek egyet a szivárványcsalád-ellenes kirohanásokkal. Arra kérünk minden közéleti szereplőt, hogy odafigyelően, tiszteletteljesen, és mindenek előtt a szivárványcsaládokban nevelkedő gyerekek érdekeit szem előtt tartva mondjanak véleményt. Azokat pedig, akik támogatják a szivárványcsaládokat, arra kérjük, hogy álljanak ki mellettük”

– fogalmazott Dombos Tamás, a Háttér Társaság ügyvivője. Megjegyezte, miközben az EU-ban négy év alatt emelkedett az LMBTQI-emberek egyenjogúságának támogatottsága, Magyarországon ez csökkent, és miközben gyakoribbá váltak az LMBTQI-jogokkal foglalkozó civil szervezetekkel szembeni támadások, a kormányzat részéről nem volt ezeket elítélő reakció.

A Háttér Társaság akciójának célja, hogy rávilágítson arra, léteznek azonos nemű szülők Magyarországon, és a többségi társadalmon is nagyban múlik, mennyire lesz könnyű az ilyen családban felnövő gyerekek boldogulása.

Kapcsolódó hírek