Ingyen használhatja a budai Ybl-villát a Türk Tanács, a magyar adófizetők állják a számlát

Ingyen használhat egy irodát Budapesten a török nyelvű országokat tömörítő Türk Tanács – vette észre a Népszava a Magyar Közlönyben. Ráadásul magyar közpénzből fizetik az iroda fenntartását és teljes személyzetének bérét is.

Az RTL Híradó derítette ki, hogy a szóban forgó épület a több mint 150 éves, 800 négyzetméteres Budakeszi úti Ybl-villa, amit még 2016-ban vásárolt meg a magyar kormány 1,4 milliárd forintért. A kormány anyagi támogatása mellett

az iroda teljes adómentességet is élvez, még az ingatlanadót is a magyar adófizetők állják.

Az október 15-én kötött székhely-megállapodási szerződés kitér rá, hogy az iroda ügyvezető igazgatója csak magyar állampolgár lehet, akit a magyar külügyminiszter nevezhet ki, a Türk Tanács külügyminisztereinek jóváhagyásával.

Mindezek ellenére az igazgató engedélye nélkül az iroda területére a magyar hatóságok csak tűzeset, vagy egyéb katasztrófa esetén léphetnek be. Minden adatuk, vagyonuk mentesül a házkutatás vagy egyéb bírói eljárás alól.

A DK-s Gréczy Zsolt szerint ismerve, hogy mely országok érintettek ebben az ügyben, még az is lehet, hogy

az EU fellazítására szolgáló kémtevékenységnek ad otthont az Orbán-kormány.

A Türk Tanácsot 2009-ben alapították: a Kazahsztánt, Azerbajdzsánt, Kirgizisztánt, Törökországot és Üzbegisztánt magában foglaló szervezetben Magyarország az Orbán-kormány Erdogan-imádata révén tavaly szeptember óta megfigyelői státusszal rendelkezik.

Kapcsolódó hírek