Bűnügy

3-as terrorfokozat van érvényben Magyarország területén

Gazdaság

Brutális megszorítást jelentett be Varga Mihály, összeomlott a költségvetés

Közlekedés

Rendet tesz a MÁV: nem lehet csak úgy csoportosan felszállni a vonatokra

Egy friss jelentés szerint „csalás és manipuláció nélkül” nem lett volna kétharmada Orbánnak

Orbán Viktor 2019. április 8-án Pesterzsébeten, ahol aláírta a Fidesz EP-választási ajánlóívét.
Orbán Viktor 2019. április 8-án Pesterzsébeten, ahol aláírta a Fidesz EP-választási ajánlóívét. Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Egyéves kutatómunka után az Unhack Democracy Europe civil szervezet arra a megállapításra jutott, hogy manipuláció és csalás nélkül nem jött volna össze a Fidesznek az újabb kétharmad. A jelentésről – melyhez a szervezet aktivistái 170 interjút készítettek szavazókörökben ellenzéki szavazatszámlálókkal – az Euronews számolt be.

„Ezek az interjúk azt mutatták, hogy sok helyen volt rossz gyakorlat, rendellenesség és volt csalás is országszerte, beleértve a szavazatvásárlást, a szavazók és a szavazatszámlálók megfélemlítését. Láttunk hamisított szavazási naplókat és buszokkal szállított szavazókat Szerbiából, Ukrajnából és Romániából”

– idézte az Euronews Banuta Zsófiát, a kutatás egyik résztvevőjét. A szervezet arra jutott, hogy rendszerszintű visszaélésekről volt szó, de

nincs bizonyíték arra, hogy ezeket a kormány rendelte volna meg.

Az Euronews a jelentés kapcsán megkérdezte a Kormányszóvivői Irodát és a Fidesz EP-képviselői frakciót is, választ azonban egyelőre nem kaptak.