Baleset

Milliárdos exdiplomata csapódott a földnek Besenyei Péter korábbi repülőjével

Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Bűnügy

3-as terrorfokozat van érvényben Magyarország területén

Újabb orosz bankot költöztetnének Budapestre Orbánék

A Nemzetközi Gazdasági Együttműködési Bank központja Moszkvában.
A Nemzetközi Gazdasági Együttműködési Bank központja Moszkvában. Fotó: Facebook/International Bank for Economic Co-operation - IBEC

A Népszava pénzügyi körökből úgy értesült, hogy újabb orosz gyökerű bank Magyarországra költöztetéséről folytat tárgyalásokat a kormány.

Információik szerint ezúttal a volt KGST elszámoló és finanszírozó pénzintézetéről, a moszkvai központú, 400 millió euró tőkével rendelkező Nemzetközi Gazdasági Együttműködési Bankról (IBEC) van szó, mely így Orbánéknak köszönhetően kapna új, európai uniós székhelyet.

Az IBEC előtt a nyáron már hazánkba érkezett egy volt KGST-s bank, a Nemzetközi Beruházási Bank (IIB). Korábbi sajtóhírek arról szóltak, hogy az IIB és az IBEC egyesül, amennyiben tényleg van ilyen szándék, ez már Budapesten történhet meg.

A Népszava megjegyzi, a két bank részvényesei részben ugyanazok, mindkettőben jelen vannak a kelet-közép-európai országok, valamint Vietnam és Mongólia is.

Azt továbbra sem tudni, hogy az oroszoknak tett gesztuson túl milyen érdeke fűződik Magyarországnak e pénzügyi vonal erősítéséhez.