NAV: adózni kell a mikulásajándék után

Decemberben nem csak otthonra, hanem sokszor a szülők munkahelyére is érkezik a Mikulás, nem beszélve a plázákban meglepetést osztogató nagyszakállúról, a NAV azonban ezekkel kapcsolatban arra hívja fel a figyelmet, hogy

az ajándékozással bizony adókötelezettség keletkezik.

Mint írják, a munkáltató által a dolgozók gyermekeinek, vagy egy önkormányzat által szervezett Mikulás ünnepségen átadott ajándékcsomagok „csekély értékű ajándéknak, juttatásnak” minősülnek, amik egyes meghatározott juttatás jogcímén válnak adókötelessé.

Csekély értékű juttatást pedig a munkáltató, kifizető évente egyszer adhat ugyanannak a magánszemélynek a minimálbér 10 százalékáig (2019-ben 14 900 forint). A juttatásról ráadásul az adóhatóság szerint nyilvántartást kell vezetni.

Az üzletközpontokban a Mikulás által átadott ajándékok adóköteles üzletpolitikai juttatásnak tekinthetők, amik szintén egyes meghatározott juttatás jogcímén adókötelesek – írják.

Egyes meghatározott juttatás után a közterheket nem a Mikulásnak, hanem a „szponzoráló” munkáltatónak, kifizetőnek kell bevallania és megfizetnie. Az adó alapja a juttatás (például az ajándékcsomag) értékének 1,18 szorosa, amit 15 százalék szja és 17,5 százalék szocho terhel. A közterheket a juttatás hónapját követő hónap 12-éig kell megfizetni és bevallani.

Kapcsolódó hírek