Utat zártak le a havazás miatt, van, ahol már 7 centi hullott

Behavazott személyautók a belvárosi Wesselényi utcában 2019. december 2-án.
Behavazott személyautók a belvárosi Wesselényi utcában 2019. december 2-án. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Vasárnap éjjel befutott a csapadékot hozó mediterrán ciklon, hétfő reggel már egyre többfelé havazott, többfelé havas eső, helyenként ónos eső nehezíti a közlekedést.

Az Időkép arról ír, van, ahol 5-7 centis hó hullott; Tiszaderzsen 3, Sződligeten 7 centi vastagon terítette be a tájat a téli csapadék.

A havazás és az ónos eső miatt több megyében figyelmeztetés él. Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint Pest, Komárom-Esztergom, Fejér és Veszprém megyében ónos esőre kell számítani, az ország északi, észak-keleti részében pedig havazás miatt van érvényben vészjelzés:

Figyelmeztetés ónos eső miatt 2019. december 2-án.

Figyelmeztetés ónos eső miatt 2019. december 2-án.Forrás: met.hu

Figyelmeztetés a havazás miatt 2019. december 2-án.

Figyelmeztetés a havazás miatt 2019. december 2-án.Forrás: met.hu

Budapesten is télies a hangulat. A BKK kora reggel Facebook-oldalán azt írt, fővárosszerte a havazás miatt latyakos, csúszós az utak burkolata, megnövekedett menetidőre kell számítani, a magasabban fekvő területeken és a mellékutcákban jeges útszakaszok is lehetnek. A 219-es autóbusz rövidített útvonalon, a Saroglya utca és Csillaghegy között jár.

Személyautó halad a hóesésben a belvárosi Wesselényi utcában 2019. december 2-án.

Személyautó halad a hóesésben a belvárosi Wesselényi utcában 2019. december 2-án.
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az Útinform szerint az ország nyugati és déli részén az eső, havas eső nyomán az útburkolat mindenütt nedves. Az északi, keleti, valamint a középső országrészben a változó intenzitású havazás nyomán az útburkolat mindenűt a sónedves, de az intenzív havazással érintett területeken havas, hókásás.

A Mávinform azt közölte, több vonalon nem járnak, vagy késnek a vonatok. Erről itt írtunk bővebben.

Egymást érik a balesetek

Hétfő reggel számos baleset is történt, mely az időjárás számlájára írható. Az M3-as autópályán, az M0-ás autóút csomópontjában egy személyautó a szalagkorlátnak ütközött, amikor Budapest felől az autóút M5-ös felé vezető oldalára hajtott fel. Az arra közlekedőknek forgalomkorlátozásra kell számítaniuk, lassú az előrejutás. A másik oldalon, az M5-ös autópálya felé a 10-es kilométernél egy kisteherautó kamionnal karambolozott; a helyszínelést már befejezték, de 1-2 kilométeres a torlódás.

Az M6-os autópályán, Budapest felé a 99-es kilométernél, Paks térségében egy személyautó szalagkorlátnak ütközött, ezért a belső sávot lezárták, csak a külsőn halad a forgalom.

Személyautó halad a hóesésben Pócsmegyeren 2019. december 2-án.

Személyautó halad a hóesésben Pócsmegyeren 2019. december 2-án.
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Lezárták a 3-as utat Gödöllőnél

Lezárták a 3-as utat Gödöllőnél, mert keresztbe fordult egy kamion az úttesten – közölte hétfőn a katasztrófavédelem. A baleset a főút 34-es kilométerénél történt, a kamion nem szállított rakományt.

Kapcsolódó hírek