Béremelésért és a munkaterhek csökkentéséért tüntettek a tanárok Budapesten

Megfenyegették kormányt, hogy ha nem viselkedik, kinyitva hagynak egy esernyőt.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) országos pedagógusdemonstrációja Budapesten, a Kossuth téren 2019. november 30-án.
A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) országos pedagógusdemonstrációja Budapesten, a Kossuth téren 2019. november 30-án. Fotó: MTI/Mónus Márton

Béremelésért és a munkaterhek csökkentéséért tartott demonstrációt a Pedagógusok Szakszervezete, több az oktatás területén érdekképviseletet ellátó szakszervezet támogatásával szombaton Budapesten.

A Kossuth Lajos téren, a Parlament előtt összegyűlt tüntetők a többi között követelték a pedagógusok béremelését, a tanárok, oktatók óraszámának, munkaterheinek csökkentését, a pályakezdő pedagógusok támogatását, a hatéves gyermekek kötelező beiskolázásáról szóló szabályozás visszavonását, illetve a szakképzési törvény visszavonását.

Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a demonstráción elmondott beszédében hangsúlyozta: amennyiben a kormány nem teljesíti a követeléseiket, januárban országos pedagógussztrájkot tartanak.

Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke és Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) országos pedagógusdemonstrációján Budapesten, a Kossuth téren 2019. november 30-án.

Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke és Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) országos pedagógusdemonstrációján Budapesten, a Kossuth téren 2019. november 30-án.Fotó: MTI/Mónus Márton

Ing után esernyővel roppantják a rezsimet

A 444.hu azt írja, a demonstráción több ezren voltak, végig békés hangulatban telt. Az esemény vége felé a tüntetők újabb, a „kockás inghez” hasonló elemi erejű gyomrost vittek be az Orbán-kormánynak:

fekete esernyőket emeltek fejük fölé, és egyperces néma csenddel jelezték, hogy nekik tényleg fontos az oktatás.

Azt is kérték, minden oktatási intézmény rakjon ki egy fekete esernyőt egy jól látható helyre, és addig hagyják is ott, míg a kormány nem teljesíti a követeléseiket.

Kapcsolódó hírek