Belföld

Orbán Viktort már orvoshoz küldenék eszelős vasárnapi bejegyzése után

Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Bulvár

Magyar Péter elárverezi a „női” napszemüvegét, elképesztő összegnél tart a licit

Matolcsy újabb könyvet írt, újraépítené Európát

Meg kell reformálni az Európai Uniót, az eurózónát, magát az eurót – mesélte Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke csütörtökön Budapesten azon a rendezvényen, amelyen bemutatták új könyvét, „Az amerikai birodalom kontra európai álom” című művet.

Bár Magyarország az Unióból éppen mintha kifele tartana, az eurózónához és az euróhoz meg soha köze sem volt, az MNB elnöke elmagyarázta: létrehozása pillanatában hibás, sőt káros politikai koncepcióra épült az euró megteremtése, mivel 1992-ben, az euró elindulásakor a közös európai pénztől az európai országok szorosabb együttműködését, gazdaságának erőteljes bővülését várták, szemben a Szovjetunióval, a szovjet birodalommal. A Szovjetunió azonban pont abban az évben bomlott fel – mutatott rá Matolcsy György.

Később, az elmúlt évek során ezzel szemben a dollár, az amerikai birodalom valutájának versenytársa lett az euró, amelyet sem az Egyesült Államok vezetése, sem annak politikai és gazdasági elitje nem néz jó szemmel – tette hozzá.

Matolcsy György úgy tudja, Európának vissza kell térnie a gyökereihez, a szellemi és kulturális örökségéhez, sokszínűségéhez, és ezekre építve kell választ adnia a XXI. század kérdéseire, a technológia, a digitalizáció és a pénz hármas kihívására.

A jegybankelnök szerint bár Magyarország még nem vezette be az eurót, de gondolkodni kell azon, hogy milyen feltételek mellett kellene újraépíteni Európát, az eurózónát, milyen háttérrel kellene elindítani az euró megreformálását, mert napjainkban Magyarország Európa egyik legizgalmasabb gondolatébresztő, alkotó műhelye – mesélte.

Kapcsolódó friss hírek

„Ez a kormány gyermekbarátnak hazudja magát” – Több ezer emberrel tüntetett Magyar Péter a Belügyminisztérium előtt

Beszakadt az úttest egy parkoló autó alatt Budapesten

Mentővel ütközött egy autó a Nagykörúton

Megszólalt Áder János, talált valamit a mobiltelefonokban

„Megöllek!” – Székkel verte össze a tanárnőjét egy 9. osztályos az egyik szolnoki iskolában

Megtámadták a Kétfarkúak jelöltjét Kecskeméten