Nyomozást indított a rendőrség Borkaiék földmutyija ügyében

Borkai Zsolt, Győr újraválasztott polgármestere a győri városházán tartott sajtótájékoztatóján 2019. október 15-én.
Borkai Zsolt, Győr újraválasztott polgármestere a győri városházán tartott sajtótájékoztatóján 2019. október 15-én. Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Egyesítették a feljelentéseket a Borkai-ügyben, és több milliárd forintos hűtlen kezelés gyanújával indított nyomozást a rendőrség néhány napja – tudta meg a Blikk.

A bukott győri fideszes polgármestert súlyos korrupciós ügyekkel összefüggésbe hozó hírek alapján több személy is feljelentést tett, így például a notórius feljelentőként ismert Tényi István, de Juhász István győri MSZP-s képviselő, a Transparency International Magyarország Alapítvány és Hadházy Ákos független képviselő is szeretnék, ha a hatóságok tennék a dolgukat.

A feljelentés tárgya azok a gyanús Győr-környéki földügyletek, amelyek az Audi gyárbővítése előtt köttettek. Ennek lényege, hogy Borkai barátja, a jachtos videókon is szereplő Rákosfalvy Zoltán ügyvéd korábban

„véletlenül” pont azokat a mezőgazdasági területeket vásárolta fel másfélmilliárd forintért,

amelyeket aztán a német autógyártó logisztikai központnak nézett ki. A földeket a gyanú szerint Rákosfalvy átadta az SR Group SA nevű cégnek, amelynek ő az egyik igazgatója, majd a területeket átminősítette a Borkai vezette önkormányzat, és így már hétmilliárd forintért adták tovább az Audinak.

A Rákosfalvy és érdekeltségi köre számára óriási hasznot hozó földügyletek lebonyolítása a feljelentők szerint kimeríti a bennfentes információk alapján történő adásvétel fogalmát, már csak azért is, mert a győri önkormányzat úgy bukott a mutyi miatt több milliárdot, hogy elővásárlási joga lett volna a földekre. Juhász István szerint a elővásárlási jogról való lemondás ráadásul egy ismeretlen személy előterjesztés nyomán történt meg.

Úgy tudni, bár a rendőrség elindította a nyomozást a Rákosfalvy- és Borkai-féle mutyigyanús ügyekben, gyanúsított egyelőre nincs.

Kapcsolódó hírek