Baleset

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr és utasai elmenekültek

Belföld

Botrány a Széll Kálmán téri aláírásgyűjtésen, videón a bunkó fideszes

Belföld

Súlyos dolgokat állít Dúró Dóráról és Kocsis Mátéról Magyar Péter

Brutálisan megemelik a bírók és ügyészek pénzét

Polt Péter legfőbb ügyész, Varga Judit igazságügyi miniszter és Répássy Árpád, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökhelyettese (b-j) az egyes törvényeknek az egyfokú járási hivatali eljárások megteremtésével összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtandó, a bírák és ügyészek illetményét rendező módosító javaslatról tartott sajtótájékoztatón az Országházban 2019. november 20-án.
Polt Péter legfőbb ügyész, Varga Judit igazságügyi miniszter és Répássy Árpád, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökhelyettese (b-j) az egyes törvényeknek az egyfokú járási hivatali eljárások megteremtésével összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtandó, a bírák és ügyészek illetményét rendező módosító javaslatról tartott sajtótájékoztatón az Országházban 2019. november 20-án. Fotó: MTI/Illyés Tibor

A kormány három részletben emeli a bírák és az ügyészek illetményét:

  • január 1-jétől a bírák 32 százalékos, az ügyészek 21 százalékos illetményemelésben részesülnek,
  • majd 2021-ben és 2022-ben 12, illetve 13 százalékos emelésben

– jelentette be Varga Judit igazságügyi miniszter szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Varga szerint az EU-ban a második legalacsonyabban fizetett ágazat a magyar igazságszolgáltatás, legutóbb 2004-ben volt átfogó illetményrendezés az igazságügyi területen; 2016-ban a bíróságoknál volt többlépcsős, „apró emelés”, az ügyészeknél pedig 2018-ban volt pótlékrendezés.

Varga Judit felidézte: miniszteri kinevezésekor ígéretet tett az igazságügyi dolgozók illetményének rendezésére, most a „jól teljesítő gazdaságnak köszönhetően” ez megtörténhet. A tárcavezető kiemelte:

2020-tól a 32, illetve 21 százalékos illetményemeléssel „egy szintre hozzák” a bírák és ügyészek fizetését, majd 2021-ben és 2022-ben együtt emelik tovább.

Az Országos Bírói Hivatal közleményben üdvözölte a bőkezűséget, történelmi pillanatnak nevezve a 60%-ot meghaladó bírói illetményemelést.