Újabb cégcsoportot kebeleztek be „Mészárosék”

Orbán Viktor a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó visontai búzafeldolgozó átadásán 2019. február 11-én.
Orbán Viktor a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó visontai búzafeldolgozó átadásán 2019. február 11-én. Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Az adásvételi folyamat lezárásával hivatalosan is a Mészáros Csoporthoz tartozó Talentis Agro Zrt. kizárólagos tulajdonába került a több agrárérdekeltséget, köztük a több mint fél évszázados szakmai múltra visszatekintő Gödöllői Tangazdaság Zrt.-t is magába foglaló Kartali Vagyonkezelő Zrt. – közölte a Mészáros Csoport kedden.

A szinte teljesen Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos és felesége nevén lévő Talentis Agro Zrt. 42 ezer hektáron gazdálkodik, ehhez érkezett most meg többek között a patinás tangazdaság, amely az integrációval együtt több mint 4500 hektáros birtokon foglalkozik növénytermesztéssel Kartal és Hatvan térségében, amelyből 250 hektár a gyümölcsös.

A tangazdasághoz tartozik az észak-kelet-magyarországi régió egyik legfontosabb kalászos vetőmagüzeme is, amely a vetőmag-feldolgozáson túl ömlesztett- és készáruraktárakkal is rendelkezik. Az üzem ellátásához területei egynegyedén kalászos, illetve kisebb felületen borsóvetőmagot termesztenek. A folyamatosan kiváló minőséget a vetőmagüzemhez tartozó vizsgálati laboratórium szavatolja.

A gyümölcsös ültetvények mellett itt helyezkedik el az ország legnagyobb, tradicionális érlelési és párlási technológiával is működő pálinkafőző üzeme, amelyben az ellenőrzött saját termelésben termesztett gyümölcsből főzik a pálinkát. Mindezek mellett korszerű tejelő tehenészetet is működtetnek, amelynek kapacitása jelenleg 750 tehén és szaporulata.

A Talentis Agro Zrt. idén májusban tartott sajtótájékoztatóján Csák Gyula operatív vezérigazgató arról beszélt, tavaly októberben született döntés arról, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó agrár- és élelmiszeripari társaságok szorosabb együttműködésre lépnek.

A csoporthoz akkor 12 vállalat – a közvetett érdekeltségeket is beleértve megközelítőleg negyven gazdasági társaság – tartozott, a csoport éves árbevétele 22 milliárd forint volt, 2200 állandó és idénymunkást foglalkoztatnak.

Mészáros Lőrincről tegnap írta meg a G7, hogy annál is gazdagabb lehet, mint azt korábban sejteni lehetett. Ha minden igaz, a Forbes következő dollármilliárdosokat összesítő listájára már 2 milliárd dollár körüli vagyonnal kerülhet fel a felcsúti gázszerelő, akiről Bencsik András fideszes mameluk nemrég azt mondta: nem lop, csak „szerencsésen versenyez”.

Kapcsolódó hírek