Belföld

Orbán Viktort már orvoshoz küldenék eszelős vasárnapi bejegyzése után

Belföld

Orbán Viktor tombol a Facebookon, elege van mindenből

Bulvár

Magyar Péter elárverezi a „női” napszemüvegét, elképesztő összegnél tart a licit

Facebook-riválisnak szánt új közösségi oldalt indított a Wikipédia társalapítója

Jimmy Wales, a Wikipédia társalapítója.
Jimmy Wales, a Wikipédia társalapítója. Fotó: Flickr/Joi

Hosszú hónapok tervezgetése után elindította a Facebook és a Twitter riválisának szánt internetes közösségi portálját Jimmy Wales, a Wikipédia online lexikon társalapítója.

Wales szinte titokban, már pár héttel ezelőtt startolt a WT:Social nevű portállal, de csak szerdán számolt be róla a nyilvánosság előtt.

Az 53 éves internetes vállalkozó elmondta:

a Facebook és a Twitter felületessége késztette egy új fórum beindítására,

és azt reméli, hogy az új portál legyőzi majd a szerinte kattintásvadász és félrevezető hírekkel megtűzdelt Facebookot, Wales szerint ugyanis az emberek „torkig vannak az ócska hírekkel és az álhírekkel”.

Az új szolgáltatás lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy cikkekhez, elemzésekhez, információkhoz vezető linkeket osszanak meg, beszélgetéseket és vitákat nyissanak. A politikától a műszaki újdonságokig és a méhészetig mindenről lehet szólni, és mindenhez lehet hozzászólni. A hírek áramlása a Facebookon megjelenő hírfolyamhoz hasonló, de csak formailag.

Míg például a Facebookon azok a bejegyzések kerülnek az élre, amelyet a legtöbben osztanak meg vagy kommentálnak, a WT:Social a legfrissebb híreket helyezi előre.

A tervek szerint nemsokára bővülnek is a szolgáltatások: egy gomb megnyomásával a felhasználók javasolhatnak majd értékes, minőségi tartalmakat.

Független a Wikipédiától

Az új közösségi média működtetésére Wales új céget hozott létre, amelynek semmiféle kapcsolata nincs a Wikipédiával. Az üzleti modell azonban az internetes lexikontól származik: a WT:Social a felhasználók adományaira épít annak érdekében, hogy elkerülje hirdetések közzétételét.

Jimmy Wales meggyőződése szerint ugyanis a tartalmak minőségi romlásáért és a közösségi média vitatható vagy egyenesen rossz irányaiért a reklámok a felelősek. „A közösségi médiát működtető vállalatok üzleti modellje a reklámok miatt eléggé problematikus” – fogalmazott Wales.

Alapítója szerint a WT:Social nem lesz különösebben jövedelmező, de fenntartható marad. A működtető csapat kis létszámú: kevés adminisztrátorból és néhány fejlesztőből áll.

Az október óta működő új közösségi médiának eddig csak mintegy 50 ezer felhasználója van, szemben a Facebook kétmilliárdos táborával. Wales szerint a cél utolérni és meghaladni a Facebook látogatottságát.

Kapcsolódó friss hírek

Orbán papagájjá változott, amikor Rogán korrupciós ügyéről kérdezték

KSH: 605 400 forint volt a bruttó átlagkereset februárban

Orbán Viktor bemondta, hogy mindenkinek lesz szakmája és tisztességes fizetése

Megvertek egy rendőrt Nyírábrányban

Kiürítettek egy budapesti iskolát, 10 mentőautót riasztottak a helyszínre

Rablógyilkosság Zalában, két ember ellen emeltek vádat