Vádat emeltek Demeter Márta ellen

Demeter Márta, az LMP képviselője kérdést tesz fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. október 28-án.
Demeter Márta, az LMP képviselője kérdést tesz fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. október 28-án. Fotó: MTI/Kovács Attila

Hivatali visszaélés miatt vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség Demeter Márta LMP-s országgyűlési képviselő ellen a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

A vádirat szerint Demeter Márta tavaly szeptemberben országgyűlési képviselőként a Magyar Honvédség működésével kapcsolatos adatokról szerzett tudomást, majd azokat a közösségi oldalán közzétette azzal a megjegyzéssel, miszerint a Magyar Honvédség Orbán Viktor lányát reptette haza Ciprusról.

Azonban még aznap kiderült, hogy Demeter összekeverte Orbán Flórát egy honvéd százados szintén Flóra nevű gyermekével.

A vádhatóság közleménye szerint amellett, hogy ez a közlés valótlan volt, Demeter Márta a törvényi kötelezettségét megszegve, nem nyilvános adatokat adott ki. Kitértek arra is, miután az országgyűlési képviselő mentelmi jogát a legfőbb ügyész indítványára az Országgyűlés felfüggesztette, az ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki a politikust, amely során Demeter Márta nem tett vallomást.

Az ügyészség vádiratában az új büntetőeljárási törvény rendelkezéseinek megfelelően azt indítványozta, hogy amennyiben a vádlott az előkészítő ülésen a terhére rótt bűncselekmény elkövetését beismeri, úgy a bíróság ítélje őt összesen kétmillió forint összegű pénzbüntetésre. Kitértek arra is, hogy

az országgyűlési képviselő terhére rótt hivatali visszaélés bűntette három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Kapcsolódó hírek