Jó hír jött a magyar orvosok által szétválasztott bangladesi ikerpárról

A szétválasztott bangladesi ikrek közül a korábban szövődményekkel küszködő Rukia is elhagyhatta az intenzív osztályt, így már testvérével, Rabiával és szüleikkel együtt lehetnek a kifejezetten számukra kialakított kórházi szobában – közölte a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány csütörtökön.

Az alapítvány magyar orvoscsapata által idén augusztusban, 33 órás maratoni műtéttel szétválasztott ikrek miatt, de különösen Rukia állapotának és rehabilitálhatóságának felmérésére orvosaik Bangladesbe utaznak.

Rukiánál a szétválasztó műtét után súlyos agyi bevérzés lépett fel, állapota jelentősen romlott, de jelenleg is képes a végtagjait mozgatni, a szemét kinyitni. Esetében a felépülés várható mértékéről „felelős nyilatkozat továbbra sem tehető” – írták.

Az Operation Freedom (Szabadság hadművelet) névre keresztelt szétválasztó műtétsorozat jelenleg a negyedik szakasznál tart, amely koponyarekonstrukciós műtétekből és az ikrek rehabilitációjából áll.

Az első rekonstrukciós beavatkozás szeptember 11-én volt, a következő pedig az elkövetkező hetekben esedékes, ezért Csókay András, a végső szétválasztást vezető idegsebész és Pataki Gergely, a műtétsorozat koordinátora, a plasztikai sebészeti csapat vezetője visszalátogat Bangladesbe.

A rehabilitáció keretein belül novemberben Dakkába utazik a Semmelweis Egyetem Pető András karának konduktora is a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány csapatának tagjaként.

Kapcsolódó hírek