Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

De már nagyon bánja, amit tett.

Balogh János, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke távozik a szervezet határozatképtelenség miatt elmaradt rendkívüli közgyűléséről az ORÖ budapesti, VII. kerületi székházában 2016. április 21-én.
Balogh János, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke távozik a szervezet határozatképtelenség miatt elmaradt rendkívüli közgyűléséről az ORÖ budapesti, VII. kerületi székházában 2016. április 21-én. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Vesztegetés miatt nem jogerősen egy év, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Balogh Jánost, az Országos Roma Önkormányzat vezetőjét csütörtökön a Nyíregyházi Törvényszék.

A bíróság kimondta, az ORÖ a 2018-as országgyűlési választásokat megelőzően az állami költségvetésből 81 millió forint kampánycélú támogatást kapott. Balogh 2018. március 24-én Ibrányban találkozott egy rendezvényszervezéssel foglalkozó társaság egyik munkatársával, akitől azt kérdezte, hogy a cég

az ORÖ részére megszervezne-e egy rendezvényt, melyről számlát kellene kiállítani, a rendezvényt azonban nem tartják meg.

Pár nap múlva Balogh meg is kérte a tanút, hogy annak cége állítson ki 3,5 millió forint összegű számlát az ORÖ mint megrendelő részére egy meg nem tartott eseményről. Balogh János a férfinak azt mondta, a számlán feltüntetett összeget az önkormányzat átutalná a kft.-nek,

melyből megtarthat 600 ezer forintot, a többi pénzt azonban vissza kell adni neki.

A férfi nem fogadta el az ajánlatot, a beszélgetésről hangfelvételt készített.

A bíró az ítélet indoklásában elmondta, mivel a korábban megtartott előkészítő ülésen Balogh János beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, ezért a bíróság a vádirati tényállás megalapozottságát és a bűnösség kérdését nem vizsgálta, csak a büntetés kiszabásának szempontjait vette figyelembe.

Súlyosító körülményként értékelte a bíróság a korrupciós bűncselekmények elterjedtségét, valamint azt, hogy a vádlott az önkormányzati szervezet vezetőjeként követte el a bűncselekményt. A vádlott javára értékelték büntetlen előéletét, beismerő vallomását és megbánó magatartását, melynek komolyságát mutatja az a kijelentése is, miszerint

„élete legnagyobb szégyenét éli át”.

A bíróság emiatt lehetőséget látott az ügyészi indítványnál enyhébb tartamú és rövidebb próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője három nap gondolkodási időt kért. Amennyiben tényleges szabadságvesztésre ítélik Baloghot, a büntetés kétharmadának letöltése után bocsátható feltételes szabadságra.

Kapcsolódó hírek