Megtalálták az Erdélyben öt napja eltűnt magyar túrázó holttestét

Hegyimentő ereszkedik le az erdélyi Bihar-hegységben található Fekete-zsombolyba, ahol a magyar túrázó holttestét megtalálták.
Hegyimentő ereszkedik le az erdélyi Bihar-hegységben található Fekete-zsombolyba, ahol a magyar túrázó holttestét megtalálták. Fotó: ebihoreanul.ro

Holtan találták kedden az erdélyi Bihar-hegységben azt a magyarországi túrázót, aki rejtélyes körülmények között tűnt el: kocsija, táskája és az iratai is megvoltak már, a férfit azonban ötödik napja kerestek a romániai hatóságok.

A keresést irányító megyei katasztrófavédelem az MTI-vel azt közölt: kedden csak a hegyimentő szolgálat csapata ment a helyszínre, és leereszkedett a Fekete-zsombolyba, amikor annak mélyén megtalálták a túrázó holttestét.

Drónozáskor eshetett a mélybe

A Bihar megyei hegyimentő szolgálat arról tájékoztatott, kedden immár harmadszor ereszkedtek le az ötven méter széles, nyolcvan méter mély üregbe a túrázót keresni. Jelenleg a holttest felszínre hozatalát készítik elő. A hegyimentők szerint

a fiatalember feltehetően egy drón röptetéséhez keresett alkalmas helyet, és túlmerészkedett azokon a táblákon, amelyek magyar nyelven is figyelmeztetnek a zuhanásveszélyre.

Ez okozhatta, hogy bezuhant a zsombolyba. Valószínűsítik, hogy azonnal szörnyethalt.

Úgy tudni, a zsomboly mélyén egy hóból, jégből és bezuhant sziklákból, rönkökből, ágakból összeálló konglomerátum van – a túrázó teste azáltal vált láthatóvá, hogy a mélybe harmadszor leereszkedő hegyimentők farönköket, ágakat mozdítottak el.

A 29 éves debreceni férfi múlt vasárnap érkezett túrázni az erdélyi Bihar-hegységbe. A román rendőrséget a családja pénteken értesítette az eltűnéséről, miután csütörtök óta nem válaszolt a telefonhívásaikra.

Egy túrázó csütörtök este jelentette, hogy az Elveszett Világ turistaúton a Fekete-zsomboly közelében megtalálta az eltűnt férfi táskáját, benne az iratait és fényképezőgépét. Később a hatóságok a férfi autóját is megtalálták.

Az öt napig tartó keresésben a tűzoltóság, a csendőrség, a rendőrség és a hegyimentők csoportjai, valamint az Erdélyi-középhegység Natúrpark személyzete vett részt.

Kapcsolódó hírek