Orbán már szavazott, Borkai botrányáról is megszólalt

Jó hangulatú vasárnapra számít, „egyéb zavaró körülményekkel” nem foglalkozik.

Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó szavaz az önkormányzati választáson a Zugligeti Általános Iskolában, a XII. kerületi 53-as számú szavazókörben 2019. október 13-án.
Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó szavaz az önkormányzati választáson a Zugligeti Általános Iskolában, a XII. kerületi 53-as számú szavazókörben 2019. október 13-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A döntés, amit meg kell hozni az önkormányzati választáson, hogy lesznek-e alkalmas vezetők a városok és a falvak élén – mondta fel talán utoljára az idei kampánydumát Orbán Viktor, miszerint csak fideszes jelölt lehet „alkalmas”, mindenki más helikopter.

Orbán egy XII. kerületi szavazóhelyiségnél magyarázott, miután felesége, Lévai Anikó társaságában leadta szavazatát. Biztosított mindenkit: Tarlós István főpolgármester-jelöltre szavazott; és erre kérte a fővárosi polgárokat is.

Ez egy olyan kampány volt, ami élesen elvált az országos politikától, és visszagondolva az elmúlt 30 évre ez volt a leginkább a helyi jelöltekre összpontosító kampány – magyarázta a kormányfő, hozzátéve: igyekeztek mindenhol arra buzdítani az embereket, hogy vegyenek részt a választáson.

Egyéb zavaró körülményekkel nem foglalkoztam

– reagált az ellenzéki összefogást firtató felvetésre.

Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozik a sajtó munkatársainak, miután leadta szavazatát az önkormányzati választáson a Zugligeti Általános Iskolában 2019. október 13-án.

Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozik a sajtó munkatársainak, miután leadta szavazatát az önkormányzati választáson a Zugligeti Általános Iskolában 2019. október 13-án.Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor úgy tudja, a demokráciának több lába van, az egyik az önkormányzat. Rendben van, hogy van egy megválasztott kormányunk, de legalább ilyen fontos, hogy az emberekhez közel álló ügyekben olyanok járjanak el akik élvezik a köz bizalmát – mesélte.

„Alkalmas emberek alkalmas feladatra” – ez volt a jelszavuk, és a programjuk, és ő maga is ennek megfelelően vett részt a kampányban – mondta.

Úgy érezte, nem az a kérdés, az emberek mit gondolnak a kormányról, bár ha valaki erről akar dönteni, ezt is tudomásul kell venni. Most azonban inkább az a feladat, hogy öt évre megtalálják a városok és a falvak alkalmas vezetőit.

Orbán Viktor azt mondta, magas részvételre és jó hangulatú vasárnapra számít, a demokrácia ünnepére. Nem kétséges, demokratikus választás zajlik, az eredményt jó szívvel fogadhatják el úgy, hogy ez volt a magyar emberek döntése a mai vasárnap – mondta.

A kormányfőt kérdezték Borkai Zsolt, győri polgármester korrupciós- és orgia-ügyéről is. Orbán Viktor azt mondta: „a győrieket támogatom”. A győriek elmondják a véleményüket ma, ő pedig hétfőn, ez a helyes sorrend – tette hozzá.

Kapcsolódó hírek