Baleset

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr és utasai elmenekültek

Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Bűnügy

Lelőttek egy férfit Komádiban

Kövér: A magyarok büszkék arra, hogy „a legnyugatibb keleti nép”

A magyarok büszkék arra, hogy „a legnyugatibb keleti nép vagyunk” – mesélte Kövér László házmester kedden Kazahsztán fővárosában, Nur-Szultanban, az Eurázsiai Államok Parlamenti Elnökeinek IV. Találkozóján.

Az Országgyűlés elnöke beszédében többek között arról magyarázott: a magyaroknak fontosak a gyökereik, és az, hogy

„őseink egy gazdag keleti kultúrához tartoztak”.

A magyar külpolitikában is kiemelten fontos a keleti, ázsiai kapcsolatrendszer fejlesztése, ami támaszkodhat a közös történelmi és kulturális hagyományokra – mondta, emlékeztetve, hogy a magyar kormány 2011-ben meghirdette a keleti nyitás külpolitikai stratégiáját, amellyel szerinte mára jelentős eredményeket sikerült elérni a kereskedelmi, gazdasági, oktatási és kulturális kapcsolatokban is.

Arról is beszélt, hogy új, többpólusú világrend van kialakulóban, amelyben mind az európai, mind az ázsiai térség meghatározó erőközpont lehet.

Magyarországnak – a történelmi tapasztalataiból és földrajzi helyzetéből kiindulva – a két hatalmi pólus közötti együttműködés elemi érdek, „a kapcsolatépítést a jövőbeli béke és a jólét egyetlen járható útjának tartjuk” – magyarázta Kövér.

Az Országgyűlés elnökét fogadta Nurlan Nigmatulin, a kazah törvényhozás alsóháza, a Mazsilisz elnöke. Kövér László a találkozón kiemelt jelentőségű stratégiai partnerünknek nevezte Kazahsztánt a közép-ázsiai régióban, amely hídszerepet tölt be Európa és Ázsia között.