„Orbán Viktor Olaszország ellensége, menjen haza kárt okozni” – üzent az olasz kormány a magyar miniszterelnöknek

Orbán Viktor miniszterelnök és Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) párt vezetője az Atreju nevű rendezvényen, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párttalálkozóján Rómában 2019. szeptember 21-én.
Orbán Viktor miniszterelnök és Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) párt vezetője az Atreju nevű rendezvényen, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párttalálkozóján Rómában 2019. szeptember 21-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Az Atreju nevű többnapos római ifjúsági találkozón vesz részt Olaszországban Orbán Viktor az Olasz Testvérek (Fratelli d’Italia) nevű szélsőjobboldali párt vezetője, Giorgia Meloni vendégeként.

Míg a szélsőséges párt hívei kitörő lelkesedéssel fogadták Orbán migránsozós beszédeit, az olasz kormányból már többen is elküldték a fenébe.

Először Luigi Di Maio külügyminiszter, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) kormánypárt vezetője adott ki szombaton egy közleményt, melyben „felesleges beavatkozásnak” nevezte a magyar miniszterelnök szavait.

„Nem engedem meg senkinek, hogy bírálja vagy támadja Olaszországot, főképpen annak nem, aki a mi határaink rovására szuverenista. Orbán nem ismeri az olasz népet, tehát a saját népéről beszéljen, ha akar, ne a miénkről”

– szögezte le Luigi Di Maio.

A hvg.hu vette észre, hogy Nicola Zingaretti, a Demokrata Párt főtitkára sem volt elragadtatva Orbán okoskodásaitól. Közösségi oldalán azt írta:

„Orbán Olaszország ellensége, úgy érvel és úgy is cselekszik, az érdekeinkkel szemben. Arról álmodott, hogy elpusztítja Európát, és miután vereséget szenvedett, most idejön leckéket adni. Menjen inkább haza kárt okozni. Itt már megpróbálta a barátain keresztül, de megállítottuk őket.”

Di Maio megszólalása után egyébként az Orbánt meghívó Giorgia Meloni megvédte a magyar miniszterelnököt, azzal vágott vissza, hogy ha Magyarország megvédi a Magyarországhoz tartozó európai határokat, ugyanezt kéri Olaszországtól is.

Kapcsolódó hírek