Megpuccsolták Schmidt Mária XXI. Század Intézetét

Szétszaladtak a propagandisták.

Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum igazgatója.
Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum igazgatója. Fotó: MTI/Mohai Balázs

Facebook-közleményben jelentette be Schmidt Mária, hogy „váratlanul és puccsszerűen” felmondott az általa főigazgatott intézetnél a munkatársak zöme, köztük Lánczi Tamás igazgató. Azt írta:

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány fenntartásában működő XXI. Század Intézet munkatársai, köztük Lánczi Tamás, az Intézet igazgatója a mai napon váratlanul és puccsszerűen, azonnali hatállyal, indoklás nélkül felmondta munkaviszonyát.
A munkatársak döntése kockáztatja a XXI. Század Intézet tevékenységét, különösen az önkormányzati választási kampány előtt végzett kutatások publikálását, valamint a Kormány által meghirdetett, „30 éve szabadon” Emlékév egyes programjainak megvalósulását.
Bár az igazgató és néhány munkatárs döntése nehéz helyzetbe hozza a Közalapítványt, mindent megteszünk annak érdekében, hogy a XXI. Század Intézet a vállalt feladatait zökkenőmentesen végezze.

A 444.hu úgy tudja, Deák Dánielen kívül mindenki felmondott az intézetnél.

Az Index emlékeztet, Schmidt Máriára az utóbbi időben rájár a rúd, előbb a Figyelő került ki a felügyelete alól, majd a Sorsok Háza projektből rakták ki.

Hogy most ki és miért engedte el hirtelen a kezét, azt egyelőre nem tudni; a Népszava júliusi összegzése szerint még tavaly is 4,5 milliárd forint közpénzzel tömték ki az intézetét.

Ezek is érdekelhetnek